Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schimpanser förebilder för oss människor

Annons

I 35 år har hon umgåtts med apor. Som 10-åring fick hon extrajobb på Furuviksparken, där hon kom i kontakt med schimpanser för första gången.

- Jag läste Jane Goodalls böcker och blev medveten om hur viktigt det är att vi håller dem vid liv. Deras gener är nästan identiska med våra.

Ing-Marie Persson blev långvarig på Furuvik. I dag har hon hand om parkens fem schimpanser, varav den äldsta är 28 år och den yngsta 1,5 år. Numera träffar hon dem tre gånger i veckan. Tidigare blev det mer.

- Jag bodde hos aporna i flera veckor när de var nya.

- Jag är den enda i Europa som blivit accepterad av en flock, säger hon.

Enligt Ing-Marie Persson borde vi människor ta efter aporna mer. När de tycker att något är bra så visar de det, liksom när de tycker att något är dåligt.

- Visserligen är ledaren i en schimpansflock alltid en vuxen hane, men å andra sidan så är han väldigt bra på att bekräfta sina undersåtar.

-De andra schimpanserna är nöjda med sin chef. Annars gör de sig av med honom.

Ing-Marie Persson menar att man kan prata om schimpanser i vilket forum som helst. Hon föreläser inte enbart för blivande företagsledare - på svenska sjukhus har hon berättat om schimpanser som blivit misshandlade och på biblioteket i går verkar de drygt 50 åhörarna bestå av "vanliga" Ludvikabor.

- Tänk vad mycket piggare ni skulle bli om ni lärde er kommunicera lika fysiskt som aporna, säger hon till dem. Lägga kinden mot någon annan och hoa lite!

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons