Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schackspel i Söderås

Annons

Hela skolan spelar schack och Mats Sjödin från Dalarnas schackförbund kommer regelbundet till Söderås för att leda schackskolan.

- Syftet med att spela schack i skolan är bland annat att träna på koncentration, hitta logiska lösningar, tänka i olika strategier, säger Margareta Lindgren, lärare på skolan, som också sitter med i skolans schackklubb.

25 elever från skolan deltog i skollags-DM. Lagen från två-trean vann och gick vidare till skollags-SM som spelas i Säffle i maj. De fyra lagen från fyr-femman spelade också bra, men kom inte vidare till SM.

Men resultaten är inte det viktigaste även om det är jättekul att komma hem till skolan med glittrande pokaler och guldmedaljer. Schack är så mycket mer än ett spel. Schack är ett sätt att mötas på ett helt gränslöst sätt, ung eller gammal, olika nationaliteter, pojkar och flickor. Därför spelar Söderås byskola vidare och även förskoleklassen och förstaklassarna.

- Vi har planerat att ha schackskola varje vecka, men i verkligheten spelar vi schack med Mats Sjödin varannan vecka. Snart kommer "Schackfyran" och vår egen tävling Söderåsdraget, berättar Margareta Lindgren.

Barnen i Söderås spelar vidare och putsar på sina drag till nästa tävling.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons