Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scaniaaktien stiger - trots protester

Annons

Tidningen har talat med analytiker på tre banker och mäklarfirmor i Stockholm om hur Scanias aktiekurs har påverkats av utvecklingen i Falun.

Två av dem säger att den släpande produktionen inte har haft någon påverkan. En säger att det kan ha haft liten betydelse.

- Det som händer i Falun är en för liten grej i det stora spelet. Jag är ledsen att säga det. Aktiemarknaden är en cynisk värld, säger han.

Vad som gjort att Scanias aktiekurs har stigit de senaste veckorna är dels att det har varit en allmän uppgång på börsen, dels att konkurrenten Volvos aktie har ökat i värde.

Han konstaterar att Volvo och Scania brukar följas åt. På senare tid har kursen för Volvo gått upp rejält och Scania har haft en långsammare ökning. Då blir det efter ett tag så att handlarna tycker att Scaniaaktien är billig och säljer Volvo och köper Scania.

Hampus Engellau, analytiker hos Kaupthing bank, tror inte heller att det neddragna tempot i Falun har någon betydelse för aktien. Kurslyftet har andra förklaringar.

- Det har kommit positiva utspel om efterfrågan på lastvagnar i Västeuropa. Efterfrågan är starkare än man tidigare har väntat. Det är klart att det aldrig är bra med negativ momentum (påverkan) kring kostnadsbesparingarna. Det har inte så stor betydelse än så länge, säger Hampus Engellau.

Carl Holmquist, analytiker hos Handelsbanken, tror att utvecklingen i Falun kan ha haft betydelse för kursen. Volvoaktien har gått betydligt bättre än Scania i slutet på mars och början på april. Holmquist tror att Scaniaaktien hade gått ännu bättre om det inte varit "oklarheter kring produktionsstoppen".

- Slutsatsen är att det kan ha haft en marginell effekt. Jag tror att det finns en oro på marknaden att det ska leda till störningar och i slutändan sämre kvalitet, säger Carl Holmquist.

På sikt bedömer han att Scanias kurs kan utvecklas ännu bättre genom besparingsprogrammet.

- Vi hörde talas om omstruktureringen i oktober eller november. Jag har hört Scanialedningen säga att det kommer att leda till påtagliga besparingar, säger Holmquist.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons