Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saudisk plan i fokus på arabmöte

Annons

Den avdammade saudiska planen för fred mellan Israel och hela arabvärlden i utbyte mot reträtt från ockuperad palestinsk mark är huvudnumret på Arabförbundets toppmöte i Riyad.

Det årliga arabmötet sker vid en tidpunkt då USA visar växande intresse för den israel-palestinska frågan. Vita husets allierade i regionen försöker vinna stöd för den saudiska fredsplanen hos övriga arabstater.

Saudiarabiens utrikesminister Saud al-Faysal uppmanade Israel att acceptera den så kallade Beirutdeklarationen, som presenterades redan 2002.

I korthet går planen ut på att Israel erbjuds fred och normala relationer med hela arabvärlden i utbyte mot reträtt från de ockuperade Västbanken och Golanhöjderna, som intogs 1967, samt "en rättvis lösning" på den palestinska flyktingfrågan.

När planen presenterades i Beirut för fem år sedan, när det israelisk-palestinska våldet rasade som värst, avfärdades den helt av Israel. Nyligen har dock regeringen i Jerusalem ställt sig mer positiv till planen och sagt att den kan fungera som utgångspunkt för förhandlingar. Arabstaterna är dock ovilliga att ändra planen.

Arabförbundets toppmöte inleddes på onsdagen och avslutas på torsdagen.

TT

Mer läsning

Annons