Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satt i sin egen avföring

Annons

Två handikappade asylsökande fick sitta i timmar i sin egen avföring. Röda Korset har reagerat starkt på hur Migrationsverket i Hedemora behandlar sina klienter.

- Det är inhumant och kränkande, säger ordförande Gunborg Morén.

Mellan sju och åtta krigsskadade asylsökande med svåra handikapp har placerats på ett och samma ställe vid Gussarvsgården i Hedemora. När Gunborg Morén i somras besökte dem reagerade hon på att de hade fått mycket dålig omvårdnad, i vissa fall ingen alls.

- Det är ju Migrationsverket som beställer hemtjänst av kommunen till de här personerna. En av dem som sitter i rullstol och inte själv kan ta sig till toaletten, fick bara hjälp en gång klockan nio på morgonen och en gång klockan nio på kvällen. Däremellan fick han sitta i sin egen avföring.

Morén berättar att detsamma har gällt för ännu en man.

När missförhållandena uppdagades skrev hon genast ett brev till Migrationsverket. Svar kom från den nu avsatte enhetschefen Majvor Skoglund att Migrationsverket gör vad de ska och att de boende vid Gussarvsgården faktiskt är vuxna människor som klarar sig själva.

Frågan lyftes till Röda Korset centralt och efter kontakt med Migrationsverkets chef Janna Valik anställde man nyligen två personer som sköter om de två svårast handikappade. Men Röda Korset är ännu inte nöjda.

- Det finns fortfarande de som sitter i rullstol och behöver hjälp med städning och liknande. Vi vill bland annat se att Migrationsverket gör en ordentlig biståndsbedömning på samtliga av de här personerna, säger Morén.

Migrationsverket sade i går till Ekot att detta får ingå i den stora etiska utredning som nu görs efter avslöjandet om att personal skålat i champagne efter en avvisning.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons