Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på utländsk vårdpersonal

Annons

Regeringen lägger 148 miljoner kronor på att invandrare med sjukvårdsutbildning från länder utanför EU snabbare ska få vårdjobb i Sverige.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) välkomnar satsningen.

I dag får hälso- och sjukvårdspersonal från EU-länder en svensk legitimation på ett par veckor. Men bland annat språk- och valideringsproblem av examen har gjort att invandrare med vårdutbildning från icke EU-länder kan få vänta tre fyra år. I åratal har redan motåtgärder diskuterats och reella projekt lanserats för att göra något åt resursslöseriet.

Och nu ska en helt ny kompletterande utbildning inrättas för att snabbare få hälso- och sjukvårdspersonal från icke EU-länder in i svenska vården. I vårbudgeten den 16 april lade regeringen in 148 miljoner kronor för satsningen. För nästa år har 46 miljoner kronor avsatts, medan 51 miljoner per år utlovas för 2009 och 2010.

Högskoleverket ska granska valideringsproblemen. Det är sedan upp till Socialstyrelsen att föreskriva vilka krav som ska ställas på hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar i Sverige.

I takt med att andelen äldre i befolkningen stadigt ökar, stiger också behovet av vård och omsorg. Men flera gånger har bland andra Socialstyrelsen pekat på att personalbrist redan råder inom vissa vårdyrken.

För kommuner och landsting är personaltillskottet välkommet. Minst 500 läkare från icke EU-länder går och väntar på sin svenska legitimation, enligt Leif Lindberg.

Han pekar också på att många som jobbar som undersköterskor egentligen har sjuksköterskeutbildning från hemlandet.

TT

Mer läsning

Annons