Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar 100 miljoner

Annons

Jätteinvesteringen i Kvarnsveden rullar på. I november är det tänkt att den nya pappersmaskinen, PM12, ska tas i bruk.

Drygt fyra miljarder kronor kommer det hela att kosta. Omkring 70 personer utbildas för att sköta driften.

Det vanligaste i sådana här sammanhang är att ett företag köper ett visst antal utbildningstimmar av den som levererar den nya tekniken.

- Men vi valde att börja i andra änden. Vi utgick från målet, nämligen att vi ska ha världens bästa maskin av det här slaget. Vad kunde vi göra för att få till bästa möjlig drift? säger Karin Svenske Nyberg, personalchef på Stora Enso Kvarnsveden.

Några i den blivande personalstyrkan har jobbat länge på Kvarnsveden och har stor erfarenhet. Andra är helt färska.

Någon behöver kanske komplettera sin basutbildning för att kunna ta till sig det nya. Varje person har nu fått sin egen indviduella plan för utbildning.

- Vi gör sedan uppföljningar under resans gång för att se om vi träffat rätt och om vi behöver göra något mer, säger Karin Svenske Nyberg.

Ungefär 30 av de 70 i personalstyrkan kommer, när PM12 startar, att ha fått ett helt års utbildning. Resten kör igång under sommaren, när PM 9 läggs ner.

Satsningen handlar inte bara om att lära sig det tekniska systemet. Det är också en helt ny arbetsvardag som ska utformas.

- Vi har tagit ett helhetsgrepp. Bland annat jobbar vi mycket med team- och ledarutvecklling, säger Karin Svenske Nyberg.

Allt det här tycker Dalarnas forskningsråd gör utbildningsprojektet på Kvarnsveden intressant att studera.

- Vi följer det här ända fram till 2007, säger Jan Messing, projektledare vid Dalarnas forskningråd.

Ljungbergsfonden satsar pengar i studien för att få reda på om det här sättet att jobba är något även för högskolan och gymnasiet.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons