Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säters Tidning fyller 100 år

Annons

På lördag kommer Roland Berg och Berndt Norberg tillsammans med nyhetschefen Peter Gustavsson att finnas på plats i bibliotekets kulturhörna för att prata tidning, då och nu.

-En lokaltidning är oerhört värdefull för att bekräfta den lokala identiteten. Jag tror inte att Säterborna vet hur lyckligt lottade de är som har två lokaltidningar, säger kultursekreteraren Karin Hästö som finns på plats när utställningen byggs.

Genom bilder, klipp och föremål kommer utställningen att visa tidningens utveckling genom decennierna. Tidningssidor visas tillsammans med de tidstypiska tekniker som använts för att framställa dem.

-Vi erbjuder också Säterborna att bläddra och läsa i tidningsläggen från 1927 och framåt. Vi har några lägg i taget framme och byter sedan ut dem till nya årgångar under utställningstiden, berättar Roland Berg.

Det blir givetvis många bilder. Roland Berg som, för många, personifierar Säters Tidning efter att ha arbetat som lokalredaktör i mer än 30 år har gjort ett urval av egna bilder.

Kommunantikvarie Leif Olofsson bidrar också med äldre bilder från Säter.

Firandet, som inleds under kulturlördagen, kommer att följas av flera artiklar med godbitar ur tidningens arkiv.

Men det riktigt stora firandet blir till sommaren i samband med Säterstampen.

På lördag klockan tolv öppnas utställningen som pågår till den 17 februari.

Den kan besökas under bibliotekets ordinarie öppettider.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons