Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätergläntan vill bygga

Annons

Sätergläntan med snart 85 år på nacken är en skola som utbildar med traditionen som grund i slöjdens fyra folkliga tekniker.

En populär utbildningsplats på Knippboberget som lockar elever från hela landet men också från till exempel USA, Norge, Tyskland och Danmark.

En unik plats och utbildningsfäste som år 1923 skapades av systrarna Elsa och Vilma Långbers. Skolan har idag 54 elever och rektor Karin Holmberg medger att skolan behöver utvecklas.

-Vi skulle vilja bli lite större. Vi har ett gott rykte, säger hon. Det är en unik utbildning och det finns oerhört mycket värde i det här.

Samtidigt framkommer en viss besvikelse. Inte minst på kommunen som borde stötta anläggningen bättre. Sedan tjugo år tillbaka har kommunen stöttat ekonomiskt med 80 000 kronor om året.

Det räcker inte på långa vägar idag, menar Karin Holmberg, och det fastän kommunen är den största andelsägaren i Sätergläntan.

Karin Holmberg räknar upp åtminstone tre byggprojekt som borde komma igång. Fler elevbostäder, övriga anläggningen behöver byggas ut och likaså smedjan.

- Till det behöver vi 30-40 miljoner. Hoppas alla känner hur viktig verksamheten är och vill stötta.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons