Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvärmning med flis och spannmål

Annons

I motionen hänvisas till remissen om Dalarnas miljömål 2007-2010 där det står att läsa att kommunerna bör satsa på energiförsörjning med hållbara energisystem.

"Säters kommun behöver liksom andra kommuner se över sitt energibehov och sin användning samtidigt som man måste se till vilka lokala resurser som finns. Inom Säters kommun finns det flera outnyttjade resurser som kan komma kommunen och invånarna till nytta, främst syftar vi på bioenergi som idag växer snabbt och som tack vare ny teknik kan ta tillvara småskalig resurser", skrivs i motionen.

Det betonas att konvertering till i huvudsak elberoende värmepumpar och andra liknande system inte är förenliga med långsiktigt energitänkande.

Centerpartiet i Säters kommun vill att kommunen vid projektering för nybyggnation och ombyggnation så långt det är möjligt eftersträvar värmesystem där i först hand flis eller spannmål används och i sista hand pellets.

Vidare förslås att produktionen och driften av värmesystem läggs på entreprenad som i första hand utnyttjar den lokala bioenergiresursen, samt att nya förskolan i Mora by utrustas med den typen av uppvärmning.

Karl-Erik Finnäs, som tillsammans med Emil Nilzon undertecknat motionen, är kritisk till agerandet när det gäller förskolan i Mora by.

Kommunen ställdes inför fullbordat faktum av konsulten, det blir billigast att bygga med värmepumpsystem. Det var redan klart, säger Finnäs.

Värmepump och solvärme är den uppvärmning det satsas på när nya förskolan byggs i Mora by i Gustafs, bekräftas från kommunens fastighetskontor.

Mer läsning

Annons