Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillverkar docksängar av skokartonger - som skänks till behövande barn i Polen

Under flera år har Laila Matts tillverkat docksängar av skokartonger. I de färdiga verken placerar hon sedan dockor, mjukisdjur och russinpaket. Och slutligen skickas de som julklappar, genom väntjänsten, till behövande barn på olika platser i världen.

Annons

Docksängstillverkningen började Laila Matts med för flera år sedan. Och intresset för att pyssla har funnits med sedan barnsben. På senare tid har hon dock utvecklat sitt skapande. Och de färdiga verken skänks sedan till väntjänsten i Säter, som hon själv är verksam inom sedan flera år tillbaka.

LÄS MER: Väntjänsten firar 20-årsjubileum

– Jag har hållit på med det här varje år, och förstå året vet jag att jag gjorde tjugo stycken docksängar, säger Laila och förklarar hur sängarna skickas till olika ställen varje år beroende på var behovet finns.

Laila Matts har i år tillverkat hela 17 docksängar.

I år ska väntjänstens insamlade gåvor, som inte bara innefattar Lailas docksängar utan även fler skänkta och egentillverkade prylar, skänkas till behövande barn i bland annat Polen. Och Laila känner själv att just docksängarna är en passande leksak att skänka.

– Jag tycker att det skulle vara roligt för yngre flickor att få de här, säger hon.

Docksängarna tillverkas av skokartonger som Laila sedan målar i olika färger. Vidare fäster hon både vackra band och flertalet bokmärken på de målade kartongerna.

– Det tar lite tid att göra dem. Jag målar ju kartongerna och sätter på bokmärken, sen har jag också gjort fötter till undersidan på dem av gamla gardinstänger, säger Laila.

LÄS MER: Väntjänsten sträcker ut en hand till gamla och ensamma

Materialet till sängarna skänks från olika personer som vänder sig till väntjänsten med saker de själva inte längre behöver. Laila själv efterfrågar sådant som skokartonger och bokmärken, mjukisdjur och dockor. Och hittills har det gått bra att få ihop tillräckligt med material, som ibland levereras direkt till hennes dörr.

– Många vet om att jag gör det här så ibland när jag kommer hem kan det sitta mjukisdjur på dörren, berättar Laila.

I docksängarna samsas mjukisdjur och dockor av olika slag.

I år har Laila skapat hela 17 stycken docksängar och den 7 november är det dags att leverera dem, och alla andra gåvor som skänks genom väntjänsten, till församlingshemmet i Säter. Sedan förbereds de insamlade sakerna för att skickas iväg, genom ett samarbete med Emmaus, till de behövande som får gåvorna som julklappar.

– Vi slår in dem i julpapper och skriver om gåvan är till en "boy" eller "girl", förklarar Laila om hur gåvorna paketeras in.

LÄS MER: Slår in paket för behövande barn

I sängarna ligger givetvis alltid en docka, men det är inte det enda som ryms i kartongerna. Laila brukar även skicka med ytterligare några saker i paketen.

– Jag lägger i ett mjukisdjur i varje docksäng också. Sen brukar jag lägga i ett russinpaket, säger Laila.

Man beräknar att julklapparna ska kunna skickas i början av december, eller kanske till och med ännu tidigare, för att de behövande barnen ska få dem innan julen är kommen.

LÄS MER: Årets julklappar är snart på väg

Mer läsning

Annons