Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tände på dumpat farligt avfall

/
  • Grop. Här dumpades tolv oljetunnor och tände på i en grusgrop utanför Solvarbo. Polisen spärrade av platsen för en teknisk undersökning.
  • Tunnor. Här dumpades tunnorna med sittbrännbara innehåll. Eldskenet sågs ända upp på riksväg 70 där en bilist slog larm.

Annons

- Det är oerhört tråkigt att någon kan göra sig skyldig till ett så allvarligt miljöbrott. Att dumpa miljöfarligt avfall i en grusgrop innebär också risk för förgiftning av grundvattnet, säger Ulf Lundgren, miljöchef Säters kommun.

Räddningstjänsten släckte elden och polis spärrade av platsen i väntan på en teknisk undersökning. Under natten bevakades platsen av väktare.

Igår förmiddag genomförde polisens tekniker en undersökning av platsen.

Polisen kan i dagsläget inte säga vad man funnit på platsen.

Dumpning av miljöfarligt avfall är ett grovt brott, enligt miljölagen. Har dumpningen dessutom förgiftat grundvattnet kan ett omfattande saneringsarbete krävas. För att dumpa tolv oljetunnor krävs ett större fordon. Polisen är tacksam för tips som kan sättas i samband med tunnorna.

Säters kommun vill stänga grusgropen för framtida uttag av grus på grund av det känsliga grundvattnet som ger bland andra Solvarboborna sitt dricksvatten. Åsen som sträcker sig förbi Solvarbo är en del av Badelundaåsen som går genom Dalarna från Hälsingland i norr ner till Västmanland och Mälaren.

Badelundaåsen innehåller grundvatten som ska garantera många orter i Dalarna framtida dricksvatten.

Mer läsning

Annons