Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för Konstspaning

/
  • Krukmakeriet. Många tog tillfället att titta in till Lennart Gustafsson i Säters krukmakeri och titta på alla de fina saker han gör. Han var en av de konsthantverkare som deltog vid Konstspaning i Säterbygden.
  • I garaget. Inga-Mari Ahlgren togs emot besökarna i ett dubbelgarage som fungerade som utställningsrum hemma på gården i Hysta.
  • Nöjd. Mari Sjögren, som tillverkar handsydda folkdräkter och andra historiska kläder och även är ordförande i Föreningen Konstspaning var mycket nöjd med årets konstspaning.
  • Mycket folk. Det blev rejält trångt i kulturhörnan i biblioteket i Säter när Konstspaning i Säterbygdnen invigdes i samband med att samlingsutställningen med verk och alster av alla 23 medverkande konstnärer och konsthantverkare öppnades.
  • Skulptur. Denna skulptur av Karl H Kruse fanns med vid utställningen i Lundgrens i Gustafs vid konstspaningen.
  • Gammal brandstation. Bror Jakobs tog emot i sin ateljé och verkstad i gamla brandstationen i Gustafs där besökarna fick beskåda oljemålningar med motiv från bland annat olika delar av Säters kommun.
  • I Lövåsen. Eva Forss tog emot besökarna i sitt hem i Lövåsens herrgård.

Annons

När Konstspaningen invigdes på påskaftons förmiddag i kulturhörna i biblioteket i Säter köade folk för att komma in.

Kulturnämndens ordförande Ann-Britt Grünewald (s) invigde utställningen och uttryckte sin beundran över det lokala kulturarbetet.

- Det bästa uppdrag jag haft, sade hon om uppdraget som ordförande i kulturnämnden.

I kulturhörnan öppnades samlingsutställningen med verk och alster av de 23 deltagande konstnärerna och konsthantverkarna. För de som missade utställningen i helgen finns ännu chansen att se den då utställningen finns kvar en tid framöver.

Efter invigningen tog många chansen att besöka konstnärer och konsthantverkare, en del kända och andra mindre kända, i deras ateljéer och verkstäder runt om i kommunen.

Det var inte bara på påskafton som folket sökte sig ut på konstspaning i Säterbygden, utan mycket folk åkte runt och besökte konstnärern och konsthantverkarna även på söndagen.

Här bjöds det stor variationer genom att både konstnärer och konsthantverkare deltog. Unga Johanna Hästö tog emot på Skönvik där hon hyr en lokal. Uppe på vinden var det nästan lite spöklikt där det dök upp en hand ur golvet, en av hennes skulpturer.

I Säters krukmakeri hade Lennart Gustafsson fått sällskap av Iréne Reenberg som visade bildvävar och kollage.

I Lövåsens herrgård fanns tre konstnärer Eva Forss, Katarina Mattsson och Åsa Karner, som alla bor i herrgården. Hit kom massor med folk.

- Vi hade 300 besökare här igår, berättade Åsa Karner för tidningen på påskdagens eftermiddag och även då var det fullt med besökare.

Konstnärerna tog emot i de mest skiftande miljöer, några tillsammans som i Lövåsen, andra i ett dubbelgarage som Inga-Mari Ahlgren i Hysta, eller som Anders Haglund i Översätra i ett ombyggt mjölkrum där han visade bland annat små tuschmålerier.

I Lundgrens fanns bildkonstnären Margit Hadin tillsammans med skulptören Karl H Kruse och dekorationsmålaren Åse Larsjos.

Det var tredje året Konstspaning i Säterbygden arrangerades och idel lovord hördes.

Mer läsning

Annons