Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säters niondeklassare kan göra förstaval till gymnasiet i tio kommuner

Gymnasiet i Säter är inne på sista läsåret för nationella program. Men nu garanteras Säters nior samma villkor för gymnaieval som andra i en stor del av Dalarna.

Annons

Gysam, som står för gymnasieskolor i samverken, är ett samarbete mellan 11 av Dalarnas 15 kommuner. Gysam har inför nästa läsår fastställt i ett avtal som gör att alla elever i de 11 kommunerna kan göra sina förstahandsval hos varandra, på lika villkor.

Avtalet har på sätt och viss funnits redan sedan tidigare läsår, men då endast som en bilaga. Nu är avtalet mer fastställt och gäller på alla nivåer.

Mats Nilsson, ordförande i Säters barn- och utbildningsnämnd, berättar att det rent hypotetiskt betyder att till exempel 30 platser på naturprogrammet i Borlänge kan fyllas med 29 elever från Säter.

– Om en elev söker till Borlänge så hamnar de i samma system som Borlängebor. Hade de bara kunna söka som andrahandsval hade de bara kunnat komma in i mån av plats.

Dahlandergymnasiet  sjunger på på sista versen, men bara delvis. Fyra individuella program ska bli kvar. Annars kan Säters elever söka med förstahandsval på lika villkor till tio andra kommuner.

En viktig del i avtalet som Mats Nilsson betonar är att det här även gäller elever som saknar behörighet i ett eller flera ämnen.

– Nu kan också de söka i alla kommuner. Det är en viktig förutsättning och en förbättring för Säters ungdomar.

I övrigt gäller avtalet även elever som söker till gymnasiesärskolan.

Att de nationella programmen inte kommer att finnas kvar i Säter betyder inte att gymnasiet försvinner helt från kommunen. Dahlanders kunskapscentrum finns kvar nästa läsår med fyra individuella program. Även vuxenutbildningen finns kvar, vilken beräknas öka framöver.

De fyra kommuner i Dalarna som inte ingår i Gysam är Avesta, Mora, Orsa och Älvdalen.

Mer läsning

Annons