Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter kan bli utan hävaren

/
  • Hävare. Här vid branden i lärarstugan på Kungsgårdsskolan i Säter förra sommaren kom hävaren från Borlänge. Hur viktigt är det att det finns en hävare i Säter? Det är en viktig fråga för Säterborna, anser Karl-Erik Finnäs (c)

Annons

Finnäs uttalande kommer efter direktionens möte i förra vecka där det informerade om planeringen för framtiden inom Dala Mitt.

Hävaren har kanske som främsta uppgift att vid brand rädda folk från höga byggnader. Men Karl-Erik Finnäs anser att det i Säter finns även en annan sida av behovet av hävare. Han pekar på trästaden med sina trånga gator och svår att komma åt att bekämpa brand och att det kan behövas snabb brandbekämpning ovanifrån.

Att ta bort hävaren från Säter måste då ställas mot den tid det tar att komma ner från stationen i Borlänge med hävaren, menar Finnäs.

Abbe Ronsten (s), kommunalråd och även ledamot i räddningstjänstens direktion, tycker att det är för tidigt att börja göra politik av räddningstjänstfrågan. Det arbetas med en fordonsplan och fordonen är dyra och det kanske inte finns medel till allt.

Han säger också att målsättningen att utöka bemanningen vid stationen i Säter till fyra plus ett från nuvarande tre till ett, och därmed kunna göra rökdykning, står fast. Men redan nu vid bemanningen ett plus tre är det svårt att rekrytera brandmän.

För sin egen del anser han inte att ha de kunskaper som behövs för att värdera olika behov, som utökad bemanning kontra hävare.

I slutänden blir det en budgetfråga. Säkert kommer det även att finnas olika alternativ för beroende på hur mycket pengar som kommunerna är beredda att satsa, förklarar han.

Mer läsning

Annons