Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter förlorar på plus-jobben

/

Annons

- Det är upprörande, säger Abbe Ronsten.

Det var den förra regeringen bestående av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet som införde plusjobben för att hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till jobb. Den nya regeringen vill nu stoppa plusjobben och börjar med att ta bort merkostnadsersättningen som bland annat finansierat plusjobbarnas handledare och utbildning.

Säters kommun har ett avtal med arbetsförmedlingen i Säter om de så kallade plusjobben som berör nio personer. I avtalet ingår sex månaders uppsägning men regeringen har beslutat att dra in pengarna redan 15 mars vilket orsakar en extrakostnad för Säters kommun.

Sveriges Kommuner och Landsting har protesterat mot beslutet och kräver att det dras tillbaka.

- Det slår också hårt mot de som fyllde 60 år när de gick in i plusjobb med löfte att få hänga med fram till 65 år. Nu får de gå efter två år och får ingen förlängning.

Regeringen har beslutat att de 60-åringar som fick plusjobb för en längre period än 24 månader förändras från och med 1 januari i år. Det nya avtalet gäller bara 24 månader från den dag den ursprungliga anställningen påbörjades.

Beslut om plusjobb som tagits för personer som fyllt 60 år och som avser en längre period än 24 månader kommer att ändras från 1 januari 2007. Detta innebär att alla beslut som överstiger 24 månader kommer att ändras så att det längst gäller i 24 månader från den dag då den ursprungliga anställningen påbörjades.

- Det drabbar den enskilde hårt, säger Abe Ronsten.

Mer läsning

Annons