Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robotbygge och programmering är det nya pysslet och språket på biblioteket

En ny form av skapande och inlärning har tagit plats i kulturhörnan på Säters bibliotek. Bygga robotar och programmera derasfunktioner.

Annons

Nio barn mellan elva och tretton år sitter djupt koncentrerade framför sina smådelar som de ska bygga små rullande robotar av. De tittar noggrant på instruktionerna och är med nöd och näppe mottagliga för tilltal. De ställer bara korta frågor till de två instruktörerna Leo Thorsell och Fredrik Berggren från Daladevelop.

Daladevelop är en ideell förening som verkar för att öka intresset för teknik hos barn och ungdomar. Tillsammans med Säters bibliotek har de tidigare haft kurs i Scratch, ett programmeringssystem för barn, och träffar kring det populära spelet Minecraft.

Men varför ha en sån här verksamhet i kulturhörnan på ett bibliotek? Jonna Steinrud, som är bibliotekarie på Säters bibliotek, förklarar:

– För oss på biblioteket är det inte konstigt. Programmering är också ett språk, precis som svenska och engelska. Programmering använder man sig ju av för att förstå hur datorer fungerar. Det är jätteviktig kunskap. Och det här är också ett skapande. Det går att skapa teknik också.

Att döma av kursens upplägg är den också en smula avancerad. De ska träffas fyra gånger under hösten och vintern innan de är klara. Och det finns en tanke bakom varför åldersintervallet hos barnen är så pass snävt. Att den undre gränsen är 11 år på den här kursen är för att deltagarna bör vara någorlunda självgående.

– Att den högsta åldern är 13 år är för att det inte ska bliför stor kunskapsspridning, säger Leo Thorsell och syftar på att barnen ska kunna lära sig tillsammans.

Mer läsning