Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polishelikopter flög lågt över Mailinns gård: "Hästarna sprang i panik genom elstängslen"

Mailinn Solér har uppemot 30 hästar på sin gård i Stora Skedvi. Flera av dem började springa i panik när en helikopter plötsligt kom flygandes på väldigt låg höjd över hagarna.
– Jag trodde att den skulle störta eller flyga genom huset, säger Mailinn som skakades av händelsen.

Annons

När helikoptern, som Mailinn Solér först trodde var en militärhelikopter, kom flygandes över ängarna runt hennes gård i Stora Skedvi började paniken sprida sig bland djuren.

LÄS MER: Polishelikopter letade efter försvunnen person

– Den flög så lågt att när den kom över en åker med kanadagäss så flög de rätt in i ett staket. Det var fjädrar och fåglar överallt, berättar Mailinn.

Mailinn och en av unghingstarna som var med i panikflykten.

Helikoptern, som visade sig vara utsänd från polisen, närmade sig sedan hästgården där ett drygt 30-tal djur håller till.

– Det lät så himla högt att jag trodde att den skulle störta eller flyga genom huset, säger Mailinn.

LÄS MER: Mailinn skapar centrum för islandshästar

I en hage fanns ett antal unghingstar vilka flydde i ren och skär panik när det luftburna fordonet närmade sig.

– Unghingstarna sprang i panik genom elstängslen. De är ju försedda med eltrådar så det finns en väldigt stor skaderisk, säger Mailinn.

Mailinn och en av stolparna som bröts av när hästarna flydde genom staketet.

Helikoptern försvann relativt snabbt, men gården lämnades i ett kaosartat skick. Och Mailinn själv blev till en början fly förbannad.

– Jag ringde runt överallt för att ta reda på vart helikoptern kom ifrån. Till slut visade det sig att den var polisen som varit ut och sökt efter en försvunnen flicka, säger Mailinn som ringde till bland annat Försvarsmakten.

Det var över åkrarna där flera av Mailinns hästar håller till som helikoptern kom flygandes.

LÄS MER: Försvunnen kvinna hittad oskadd i Stockholm

Hon lugnade ned sig något när hon fick reda på anledningen till varför man flugit över hennes gård, men tycker fortfarande att höjden var alldeles för låg.

– De får tänka sig för när de flyger över gårdar så att inte djuren skräms upp och springer i panik, säger Mailinn och syftar på sin egen upplevelse.

Efter händelsen ringde Mailinn runt för att ta reda på vem som skickat ut den lågt flygande helikoptern.

Polisen bad Mailinn om ursäkt när de fick reda på hur hon drabbats och bad henne söka om ersättning för de skador som orsakats. För även om djuren, turligt nog, klarade sig utan några fysiska skador, så finns det numera en hel del reparationsarbete som måste utföras på gården.

– Det är inte bara staketet, utan även mycket mer extrajobb som tillkommit. Och det kan ju bli mer om hästarna visar sig har tagit mer skada än det vi vet i nuläget, säger Mailinn.

Mer läsning