Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna portas från landstingets gym: "Det är bedrövligt"

Under flera år har ett större antal pensionärer tränat i landstingets lokaler på vårdcentralen i Skönvik. Men nu är dagarna räknade och efter årsskiftet får de inte längre nyttja gymmet. Något som de blivit varse genom en lapp som satts upp på en anslagstavla.

Annons

Arne Gutentoft och Ulla Feely är två av ett större antal pensionärer, man tror att det rör som om ett sjuttiotal, som under flera år har använt sig av gymmet i lokalerna hos vårdcentralen i Skönvik, Säter. De båda berättar hur de går dit för att träna några dagar i veckan och förklarar att de känner sig både starkare och friskare sedan de börjat röra på sig mer. Men nu verkar deras träningsdagar vara räknade.

– För runt tre veckor sedan satt landstinget upp en lapp på anslagstavlan, berättar en bekymrad Ulla.

LÄS MER: Därför portas pensionärerna från landstingets gym: "Måste prioritera och ta hand om de som är mest sjuka"

På lappen står att gymmet från och med årsskiftet enbart kommer att få användas av patienter som fått en remiss och är i behov av fysioterapeutisk hjälp. Med andra ord av personer som behöver hjälp med träningen. Något som de självgående pensionärerna tycks klara på egen hand. Eller åtminstone med hjälp av varandra.

– Jag är fysiskt så bra att jag inte kommer få gå där, säger Ulla som från början köpte sitt årskort efter ett fysiologbesök på grund av en knäskada.

Arne Gutentoft och Ulla Feely är bedrövade över situationen och vill försöka hitta en lösning för att få stanna kvar.

Lappen är den enda informationen som de tränande pensionärerna fått tagit del av. Många av dem har dessutom inte uppfattat att den sitter uppsatt på anslagstavlan då de inte har förstått att den angår dem. Och Ulla berättar hur flera stycken av de andra motionärerna blivit chockerade när de fått informationen om hur framtiden ser ut angående deras gymbesök.

– Ett flertal har nämnt att de förmodligen kommer att sluta efter det här. Och nästan alla säger samma sak. Att det här är bedrövligt, berättar Ulla.

De berättar hur timmarna spenderade i gymmet blivit mer än bara ett sätt att bättra på sitt hälsotillstånd genom fysisk aktivitet. Lokalerna har även blivit till en viktig mötesplats för många av det sjuttiotal pensionärer som man räknar använder sig av gymmet.

– Träningen har blivit till en social sak också. Och det är någonting som många kommer att sakna jättemycket, säger Ulla.

LÄS MER: Viktenheten Skönvikt flyttas från Säter till Falun

Landstinget förslag, enligt pensionärerna, är att de som vill fortsätta träna ska förflytta sig till kommunens gym som ligger nästan rakt över gatan. Men både Ulla och Arne ser en hel del problematik med en sådan flytt.

– Många är rädda för att gå dit. Där finns ju sådana där fysiska praktexemplar. Här där vi är nu känner man sig hemma på ett annat sätt. Här känner man sig trygg, säger Arne.

Ulla instämmer och berättar att det även handlar om skillnad på tempo vid användning av maskinerna.

– Det är ju mycket mer yngre folk som tränar där och som gör det mer intensivt. Då känner vi oss inte lika komfortabla. En dam som jag pratade med som hade varit där berättade hur hon blev stressad av hur några karlar i 40-års åldern hårdtränade i ett högt tempo, berättar Ulla.

Den viktigaste och mest påtagliga effekten som ett byte av gym skulle föra med sig, menar de båda, är hur många skulle känna sig för obekväma och osäkra på ett annat gym att de förmodligen skulle sluta träna istället. Någonting som i förlängningen förmodligen skulle innebära att många skulle tappa den fysiska form de nu byggt upp och därmed drabbas av fler krämpor.

– Vi arbetar proaktivt med vår egen friskvård och vill fortsätta med det, säger Arne som nämner att minskad träning i slutändan kommer leda till att de hamnar i fysioterapins lokaler på grund av en försämrad hälsa.

Det är i fysioterapins gymlokaler som pensionärerna håller till, åtminstone fram till årsskiftet.

Samtidigt förstår de att en del patienter som använder sig av vårdcentralens gym behöver få utöva sin träning i ensamhet. Något som de menar att de inte vill vara ett hinder för, snarare förklarar de hur man gärna anpassar sig efter eventuella tidsrestrektioner och liknande om det underlättar för patienterna. Dessutom är man öppen för en eventuell prishöjning om det skulle underlätta situationen. Men framförallt vill de få möjligheten att diskutera saken med beslutstagaren, något som de ännu inte fått chansen att göra.

– Vi skulle kunna sätta oss ned och diskutera det här med landstinget. Sen får ju vi böja oss efter deras villkor såklart, säger Arne.

LÄS MER: Nu kommer landstingets sparpaket på 350 miljoner

För att förmedla sitt missnöje till landstinget har man bland annat påbörjat en namninsamling och redan nu har 44 personer skrivit under inom loppet av två veckor. De berättar hur de även har försökt att söka vårdcentralens verksamhetsansvarige, Anna Lassbo, för att få situationen förklarad för sig och för att kunna diskutera fram en eventuell lösning. Men hittills har de inte fått något svar.

LÄS MER: Anna Lassbo, verksamhetsansvarig, om varför pensionärerna inte längre kan träna på vårdcentralens gym

Mer läsning