Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna erbjuds alternativa gymlokaler: "Vill att de ska fortsätta med sin träning"

Pensionärerna, som tidigare utövat sin egenvård i landstnigets gym, portas från lokalerna vid årsskiftet. Många menar att de kanske inte kommer fortsätta med sin träning då de inte känner sig lika trygga på andra gym. Men nu träder Skönvikshallens platschef, Ove Hedin, fram för att övertyga dem om att det visst finns anpassningsbara alternativ där de kan fortsätta på samma sätt som de tidigare gjort.

Annons

Ett stenkast från vårdcentralen i Skönvik, Säter, ligger Skönvikshallen. Där finns bland annat både ett gym och en simhall vilka skulle kunna ses som ett gott alternativ för de pensionärer som framöver inte kommer att kunna nyttja vårdcentralens lokaler. Och i sporthallen tar man gärna emot de äldre motionärerna när fyioterapin slår igen sina dörrar vid årsskiftet.

Pensionärerna själva har tidigare uttryckt att de inte känner sig bekväma i andra lokaler där det vistas "fysiska praktexemplar" som de själva blir stressade av att se. Men nu kliver Ove Hedin, platchef på Skönvikshallen, fram för att övertyga pensionärerna om att de där vältränade 40-åringarna inte alltid vistas i lokalerna. Det handlar helt enkelt om att välja rätt tider.

Här är byggnaden dit pensionärerna skulle kunna gå för att fortsätta med sin träning.

– Vad jag har förstått det som så tränar de flesta av pensionärerna på morgonen och här hos oss är det ofta lugnt under den tiden på dagen. De flesta tränar på kvällarna efter jobbet, säger Ove Hedin, platschef på Skönvikshallen, som menar att morgnarna vore en lämplig tid för pensionärerna att besöka gymmet på.

LÄS MER: Pensionärerna portas från landstingets gym: "Det är bedrövligt"

Ove berättar även att man kan tänka sig att anpassa gymlokalerna till en viss del för att de ska fungera bättre för pensionärerna. Bland annat meddelar han att man kommer sänka musiken under förmiddagarna och stänga av den helt mellan klocklan sju och tio på måndags- och onsdagsmorgnarna.

Han förklarar också hur han själv blivit berörd av att pensionärernas framtida träning hotas och att han därför vill visa för dem att det finns en plats där de kan fortsätta träna för sin egen hälsas skull.

– Styrketräning är väldigt bra på många sätt och det är roligt att pensionärerna har hittat en träningsform som de gillar och som funkar för dem. Och vi vill såklart att de ska kunna fortsätta med sin träning, man ser ju hur de som gör det håller sig både friskare, piggare och gladare, säger Ove.

LÄS MER: Därför portas pensionärerna från gymmet: "Måste prioritera och ta hand om de som är mest sjuka"

Ove Hedin är platschef för Skönvikshallen.

Vidare kommer man att byta ut samtliga maskiner inne på gymmet för att göra dem mer användarvänliga. Och Ove hoppas även att man ska kunna utöka bemanningen för att kunna hjälpa pensionärerna mer framöver, men det är någonting som ligger längre fram i tiden.

LÄS MER: Skönvikshallen rustas upp för 10 miljoner

Redan nu har ett antal nyfikna pensionärsmotionärer kikat förbi i sporthallen, men man hoppas på att fler kommer våga ta klivet innanför dörrarna framöver och se hur de alternativa träningslokalerna faktiskt ser ut.

– Vi finns här och de behöver inte vara oroliga för att komma hit. Och om de sedan tidigare har träningskort på vårdcentralen så kan de få komma hit och provträna gratis för att känna hur det känns, säger Ove.

LÄS MER: Öppet hus i Skönvikshallen fter fyra månader av renovering

Mer läsning

Annons