Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödesdag för deltidsbrandmännen: "Vi har valt att ge det här en andra chans"

Artikel 4 av 51
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

Idag, den 31 januari, är sista dagen det går att arbeta som deltidsbrandman utan att behöva gå under det nya omstridda kollektivavtalet.
Men än så länge råder ett lugn inom Dala Mitt.
- Vi har valt att ge det här en andra chans, kommenterar Stefan Wengelin, kårchef i Säter.

Annons

I dag, den 31 januari, är det sista dagen det går att jobba som deltidsbrandman utan att behöva gå under det omstridda kollektivavtalet RIB17.

Avtalet börjar gälla från och med den första maj och med tre månaders uppsägningstid så har många deltidsbrandmän runtom i landet avviserat att man ska säga upp sig för att slippa RIB17.

Även inom Dala Mitt - där kommunerna Falun, Borlänge, Gagnef och Säter ingår - har tongångarna varit liknande.

För en tid sedan avviserade 19 av 21 deltidsbrandmän vid stationen i Säter att man skulle säga upp sig.

Nu verkar dock inga massuppsägningar ske - i alla fall inte i samband med det magiska datumet 31 januari.

- Vid oss är det ganska lugnt. Vi har valt att ge det här en andra chans. Samtidigt är det jäkligt tyst från vår arbetsgivare, kommenterar Stefan Wengelin, kårchef i Säter.

Stefan Wengelin, kårchef vid räddningsstationen i Säter.

Halmstrået till att massuppsägningar inte kommer ske handlar om ett lokalt avtal, men ännu har inte någon sådan begäran skickats.

På torsdag möts SKL (Sveriges kommuner och landsting) och PACTA tillsammans med arbetsgivare för att diskutera den uppkomna situatuionen med mängder av missnöjda deltidsbrandmän i landet.

Utifrån det mötet kan det enligt Ambjörn Blixt, kårchef i Svärdsjö men också representant för BRF (brandmännens riksförbund), bli aktuellt med lokala förhandlingar.

Vad svaret av dessa lokala förhandlingar blir står i dagsläget skrivet i stjärnorna, men enligt Göran Jonsson, tidigare kårchef i Stora Skedvi, behövs tydliga förbättringar för att inte massuppsägningar ska bli verklighet.

- Så fort alla möjligheter är uttömda till ett vettigt avtal... Jag vågar inte spekulera i vad som händer då. Största delen av deltidarna här i Skedvi kommer nog att lämna, kommenterar Jonsson.

LÄS MER: Hon blir talesperson för deltidsbrandmännen

Alla artiklar i
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Annons