Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny nämnd som föds ur en annan – ska ge tydligare roller

Efter nyår finns en ny nämnd i Säters kommun. Dess namn är miljö- och byggnadsnämnden och är en utbrytning från den något överbelastade samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Nyordningen är en rockad i flera led. Den nya miljö- och byggnadsnämnden tar med sig en del uppdrag från samhällsbyggnadsnämnden. Man kommer också att ta över jävsnämndens hela uppdrag, vilket betyder att jävsnämnden försvinner.

– Samhällsbyggnadsnämnden har varit en stor nämnd. Vi har haft många frågor och stor arbetsbelastning medan jävsnämnden har haft mindre, säger Kristoffer Olerås (C) som blir ordförande i den nya miljö- och byggnadsnämnden.

Det miljö- och byggnadsnämnden tar med sig från samhällsbyggnadsnämnden är i huvudsak alla rena myndighetsärenden. Kvar blir de mer strategiska frågorna, vilket samhällsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Karlsson (S) tror är rätt väg att gå.

– Myndighetsärendena har tagit mycket tid. När vi får bort det kan samhällsbyggnadsnämnden ägna sig mer åt strategiska frågor. Det tycker jag är viktigt.

Han beskriver med exempel myndighetsärendena som tidskrävande och de tar lätt fokus och diskussionstid från planeringen av Säters framtid.

– Myndighetsärenden är allting från vanliga bygglov och klagomål när grannen ska bygga ett garage. När det nu kommer att ligga på en egen myndighetsnämnd kan vi till exempel tänka mer på var vi ska bygga ut nya cykelbanor och i vilken takt kan vi göra det. Vi får mer tid. Det känns bra att få utrymme att diskutera och tänka för att det ska bli bra för samhällsmedborgarna.

Mer läsning

Annons