Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket allvarlig JO-kritik mot olaglig tvångsvård av patient "Självklart helt oacceptabelt"

I slutet av förra året tvångsvårdades en patient på Rättspsykiatriska kliniken u säter – utan domstolsbeslut. Nu får sjukhuset mycket allvarlig kritik av Justitieombudsmannen.

Annons

Rättspsykiatriska kliniken i Säter får nu mycket allvarlig kritik av Justitieombudsmannen.

I början av september förra året togs en man in för vård enligt LPT – lagen om psykiatrisk tvångsvård – vid en vårdavdelning i Uppsala län. Den 23 september flyttades han sedan till Rättspsykiatriska kliniken i Säter.

Några dagar senare, den fjärde oktober, vidtogs en tvångsåtgärd mot patienten och han hölls avskild i åtta timmar – från klockan 13.00 till 21.00 på kvällen.

Dagen efter upptäckte personal att tidsfristen för ansökan om fortsatt tvångsvård hade löpt ut redan den 3 oktober då man missat att ansöka om medgivande till fortsatt tvångsvård.

Under två dagar var patienten alltså rättsligt sett intagen för frivillig psykiatrisk vård. Detta innebär att det under den perioden saknades lagstöd för den tvångsåtgärd som vidtagits mot honom.

Läs även: Tvångsvårdad flicka bältades och kränktes av personalen – nu ska psykiatrin granskas

"Det är självklart helt oacceptabelt att tvångsåtgärder vidtas mot en patient utan att det finns stöd i lag för detta", konstaterar JO, Justitieombudsmannen, som nu riktar mycket allvarlig kritik mot kliniken för att de brustit att bevaka tidsfristen.

Landstingsstyrelsen har i ett yttrande förklarat det inträffade med att tre sektererare var inolverade i samband med att mannen skrevs in. På den checklista som sekreteraren använder i samband med inskrivning missades då att kontrollera mot beslutsjournal och att notera prövningstid för fortsatt vård.

Man skrev även att kontrollerna av bevakningslistorna utfördes var 4-5 vecka, vilket i det här fallet gjorde att misstaget upptäcktes för sent.

Efter det inträffade har rutinerna för att bevaka tidsfristerna ändrats så att detta numera sker en gång i veckan, förklarar man.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons