Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mormonerna bakom släktforskningen

/
  • Reklam. Redan på 1800-talet kom bilder från USA om landets storslagenhet. Här en bild på hur stora hararna var på den tiden, för att locka svenskarna till att utvandra.  Foto: Mikaela Larm
  • Mikrokortläsning. Det är inte alltid lätt att läsa prästens gamla handstil.  Foto: Mikaela Larm
  • Tacksam. Margareta Borgs översatte de svenska arkivtexterna för Lara Christiansen, som kom hela vägen från Boston till Gustafs.  Foto: Mikaela Larm
  • Attiraljer. På Lundgrens museum finns även en utställning med saker från utvandringstiden.  Foto: Mikaela Larm

Annons

År 1882 utvandrade Lara Christiansens mormor från Solvarbo till vad som idag är Salt Lake City i delstaten Utah i USA. PÅ den tiden var svenska kyrkan sträng mot mormoner och andra frikyrkliga samfund i Sverige. Laras mormor, nio år gammal då, var mormon och blev således i det närmsta bortkörd från trakten tillsammans med sin familj och en grupp andra.

Det är just mormonerna som ger oss möjligheten att släktforska idag. Mormonerna lägger stor vikt vid familjen och släkten och har fotograferat kyrkböcker från så långt tillbaks som 1600-talet för att göra det lättare för alla att minnas sin historia.

- Det är mer än en hobby att släktforska, en hobby kan komma och gå, men det man upplever i släktforskningen försvinner aldrig, berättar Lara Christiansen, som ser fram emot att dela med sig av sin historia för sina nio barnbarn.

Hon menar att det är viktigt att minnas sin historia för att känna sig hel.

För Margareta Borgs var det ren nyfikenhet som fick henne att börja söka i arkiven för flera år sedan, men sökandet har medfört flera nya, spännande möten.

- För bara ett par veckor sedan hade jag besök från Connecticut i USA, det var långväga släktingar jag hittat och kontaktat, berättar Margareta Borgs.

För andra är vetskapen om uppkomsten av ett udda efternamn intressant, eller så lockar historien bakom gårdsnamnet. Den som vill veta mer om sin historia kan åka till biblioteket i Borlänge, där mikrokort över gamla kyrkoböcker och läsare av korten finns. Information från andra områden i Sverige kan beställas.

- Nu för tiden kan man också prenumerera på en fri tillgång över arkiven under en viss tid och använda sin egen dator via internet, tillägger Margareta Borgs.

De som är intresserade av Lara Christiansens historia kan komma till Lundgrens kulturhus på fredag kväll klockan 18.00 då hon kommer att berätta mer om sin väg till Gustafs. Lara välkomnar dessutom information om släktingar till andra familjer som utvandrade från Solvarbo tillsammans med hennes mormor 1882.

Mer läsning

Annons