Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marits väg tillbaka i TV

/
  • Socker. Utbudet av socker växer hela tiden. Något som Marit Ähdel är kritisk till.
  • Tv. Ikväll berättar Marit Ähdel om sin magoperation för att gå ner i vikt i TV 3. Hon är musikläraren som bland annat skapade minnesvärda julshower.
  • Operation. Efter ett par jobbiga år efter en magoperation är Marit Ähdel på väg tillbaka till yrkeslivet. – Men jag kommer att tänka mer på mig själv i framtiden, säger Marit.

Annons

"Vi äter oss till döds" heter programmet där flera personer intervjuas, bland andra Marit från Säter. TV 3:s inspelning med ägde rum i december plus en dag i janurai. Men hur mycket av Marits berättelse som finns med vet hon inte.

Marit är musiklärarinnan som satte Säter på kartan när det gäller musikundervisning och populära julshower. I många år la hon ner massor av arbete för att skapa ännu bättre julshower. Alla föreställningar var slutsålda i förväg.

Hundratals skolelever och vuxna i Säters kommun har deltagit i showerna och påverkats av hennes kompetens och enorma arbetskapacitet. Men en dag tog det stopp och kroppen hängde inte längre med. Marit tvingades att stanna upp och få hjälp med att gå ner i vikt.

- Det har varit två jobbiga år efter operationen där jag höll på att förblöda. Man tvingades att operera om mig. Första året spydde jag upp det mesta jag åt. Följderna av en sådan här operation (gastrit by pass) måste följa upp bättre. Det är lätt att hamna mellan stolarna när den är genomförd, säger Marit.

Idag görs liknande operationer med hjälp av titthålskirurgi vilket underlättar livet efter operationen, enligt Marit. Men den som varit matmissbrukare måste också få hjälp att ändra sina vanor. Det handlar att se människan i sin helhet, menar Marit.

-Jag har många goda vänner som stöttat mig.

Övervikt är en välfärdssjukdom. det visar sig inte minst av att det idag är fler som äter ihjäl sig än svälter ihjäl sig, enligt Marit. Hon efterfrågar en diskussion om vårt levnadssätt och en debatt om livsmedelsföretagens metoder.

- De har ju allt mer socker i våra livsmedel.

Men det krävs också mer forskning på fenomenet matmissbruk.

- Det handlar faktiskt om att tappa kontrollen över vad man stoppar i munnen.

Varför ställer du upp i TV och berättar om dig?

- Därför att jag tror att jag har något att berätta. Det känns angeläget att berätta om något så angeläget som vår livsstil. Jag har lärt mig mycket av det jag gått igenom och har förändrats i min syn på livet.

- Jag kommer att jobba på ett annat sätt i framtiden, säger Marit som är på väg tillbaka till jobbet som musiklärare i Säter.

Programmet sänds ikväll 20.00 på TV 3

Mer läsning

Annons