Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamman döms för bidragsbrott – ska ha fått felaktig föräldrapenning vid elva tillfällen

En kvinna från Säters kommun har dömts för elva fall av bidragsbrott.
Vid elva tillfällen har kvinnan fått tillfällig föräldrapenning (vab) från Försäkringskassan trots att barnen varit i skolan eller att hon själv jobbat, varit sjuk eller varit på semester. Kvinnan förnekar brott.

Annons
En kvinna från Säters kommun har dömts för elva fall av bidragsbrott. Hon har fått tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn (vab) trots att barnen varit i skolan eller att hon själv jobbat, varit sjuk eller haft semester. Själv förnekar kvinnan brott och hävdar att hon har rapporterat allt korrekt, via Försäkringskassans app. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här vill 188 bo – Så höga blir hyrorna i de nya lägenheterna i Säter

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömda kvinnan är i 40-årsåldern och bosatt i Säters kommun. Vid flera tillfällen de senaste åren har hon ansökt om tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan för vård av sjukt barn, så kallad vab.

Åklagaren har dock lagt fram uppgifter från barnens skola som visar att barnen inte varit frånvarande vid ett par av dessa tillfällen. Dessutom visar uppgifter från kvinnans arbetsgivare att kvinnan själv antingen inte varit frånvarande från jobbet, själv har varit sjuk eller varit på semester när hon har fått tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.

Sammanlagt handlar det om elva tillfällen och vid dessa tillfällen har Försäkringskassan betalat ut knappt 35 000 kronor i tillfällig föräldrapenning till kvinnan.

Själv har kvinnan förnekat brott. Hon håller inte med om materialet från Försäkringskassan om de aktuella dagarna. Enligt henne har hon gjort allt korrekt och hon har absolut inte gjort något medvetet fel. Hon har vabbat när barnen har varit sjuka och detta har hon rapporterat korrekt via Försäkringskassans app. Däremot minns hon inte alla dagarna i detalj.

Falu tingsrätt anser att utredningen visar att kvinnan har fått tillfällig föräldrapenning utbetald vid elva tillfällen trots att barnen inte varit hemma från skolan eller att hon själv jobbat, varit sjuk eller på semester. Därför anser tingsrätten att det står klart att kvinnan har begått brotten.

Falu tingsrätt dömer kvinnan för elva fall av bidragsbrott. Hon döms till villkorlig dom och till att betala 40 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 000 kronor. Dessutom ska hon betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons