Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljustern är en stor tillgång för Säter

/
  • Sjön Ljustern är en stor tillgång för Säter.  Foto: Roland Berg
  • Sofie Jutner, projektsamordnare för förstudien för utveckling kring Ljustern, till vänster på bilden, tillsammans med Therese Oljans från Södra Dalarnas Sparbank. Banken har gett 85 000 kronor i bidrag för genomförande av förstudien.  Foto: Roland Berg

Annons

För några månader sedan hölls ett möte där både privatpersoner, företagare och representanter från föreningar deltog.

Det resulterade i att SDU, Södra Dalarnas Utvecklings-och utbildningscentrum, sökte pengar från Södra Dalarnas Sparbank för en förstudie.

Banken beviljade 85 000 kronor i bidrag och förstudien kan nu starta.

Projektsamordnare är Sofie Jutner och hon berättar att förstudien ska kartlägga vilka resurser, aktörer och möjligheter som finns för utveckling kring Ljustern.

- Det är intressant att här finns olika intressenter, ideella, offentliga och privata, säger Therese Oljans från Södra Dalarnas Sparbank.

Bland förslag som kommit fram i medborgarförslagen finns att belägga vägen runt sjön så det blir en led för olika färdsätt, att utveckla båthamnen och olika aktiviteter på sjön som paddling och fiske.

Förhoppningen kan det leda fram till ökat antal besökande i Säter, ökad beläggning på boenden, kanske fler spelare på golfbanan, ökad handel med mera.

- Förstudien beräknas ta två månader och därefter ska vi sammanställa allt och kunna göra en ansökan om till exempel ett Leader projekt för att utveckla idéerna, berättar Sofie Jutner.

Mer läsning

Annons