Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lerigt och roligt på fyra hjul

/
  • Katja Sjödin, Njurunda utanför Sundsvall, är en riktig fyrhjulingsentusiast. Hon deltar i atv-träffar så ofta hon kan. Ju geggigare desto bättre. På helgens träff i Säter var hon en av två kvinnliga deltagare bland 98 män.
  • Att åka fyrhjuling i skogsterräng kräver sin man, och kvinna. Helgens trailbana gick över stockar och stenar, förbi träd som stod i vägen och i snäva svängar.  Foto: Eva Langefalk
  • Jonas Eriksson är en av arrangörerna bakom helgens träff.
  • Två och två tävlade deltagarna på helgens atv-träff om vem som snabbast kunde ta sig fram i ett dike fyllt av vatten och lera.  Foto: Eva Langefalk
  •  Foto: Kjell Jansson

Annons

- Jag kör helst i gegga, konstaterar Katja Sjödin, från Njurunda utanför Sundsvall som är en två kvinnliga deltagare bland 98 män.

Under helgen har Säters motorklubbs atv (all-terrain vechile)-sektion haft sin årliga träff. 100 ekipage från hela landet hade samlats för att under lekfulla former tävla och umgås med likasinnade.

- I år är det femte året som vi arrangerar den här träffen, säger Jonas Eriksson, som är en av en handfull entusiaster i Säters motorklubb. Första året hade vi 40 anmälda, nu har vi fått sätta ett tak på 100. Många deltagare säger att det här är den bästa träffen i landet.

- Nytt för i år är safarituren på sex mil som vi körde längs kraftledningen genom Säters och Smedjebacken kommuner efter att ha sökt tillstånd, och fått det, hos länsstyrelsen.

De mest populära programpunkterna är dock Längst i kärret, som man bara kan ana vad den går ut på, och mudrace, en riktigt lerig tävlingsgren som avslutar helgen.

- Ju skitigare desto roligare, säger Jonas Eriksson.

I ett utgrävt dike på några meter, ganska djupt och fyllt med lervälling, tävlingskör deltagarna två och två. Reglerna är inte svårare än att det gäller att ta sig till den andra änden av diket på kortast möjliga tid. Förarna får inte vara rädda för smaken av lera och att bli blöta både här och där. Alla ger sig i kast med diket med stor iver och glatt humör, återupplever de sina barndoms lekar i lera och vattenpölar?

- Jag jobbar på dagis, jag förstår precis hur barnen känner det, säger Katja Sjödin som just avslutat en trailbana i skogsterräng som ska köras på tid.

- Det är egentligen inte riktigt min grej, säger hon, jag kör hellre i gegga!

Katja köpte sin första fyrhjuling för två år sedan, då som ett arbetsredskap hemma på gården. Men det dröjde inte länge förrän hon fick smak på att tävla, så hon köpte en häftigare "hjuling" och nu deltar hon i atv-träffar så ofta hon kan.

- Det ger en sådan adrenalinkick! Det är skitroligt, säger hon.

Mer läsning

Annons