Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långshyttans Röda kors-krets firar 70 år

/

Annons

I måndags invigdes en utställning i Bengtsgården om föreningens 70-åriga historia.

Den unga föreningen skulle få ett riktigt elddop då andra världskriget bröt ut två år senare. Finlands sak var i högsta grad Långshyttans. På bara två veckor sydde 80 damer från Långshyttan 40 snödräkter, 78 knäskydd, 30 par sockor, 24 par strumpor, 15 hjälmskydd och 12 flanellskjortor till neutralitetsvakten och till behövande i grannlandet. Sammanlagt sändes tio ton kläder till Finland genom Frälsningsarméns försorg. Föreningen hade även ett antal fadderbarn i Finland och organiserade mottagandet av finska krigsbarn till familjer i Långshyttan.

Under andra världskriget startade föreningen även så kallad hemsysterverksamhet. En av initiativtagarna var barnmorskan Stina Vinberg. Hon menade att många kunde behöva en hjälp i hemmet när husmor är sjuk eller har fått barn. Den första hemsystern var Majken Olsson och kretsen fick ett anslag på 1000 kronor av Klosterverken och 1 500 kronor av Husby kommun.

Verksamheten var en sådan succé att 1946 övertog kommunen ansvaret och kostnaderna för den. Lika lyckad var Röda korsets utlåning av sjukhusutrustning. Behövande kunde låna bland annat rullstol, bäcken och sjuksängar från kretsen. Sedermera hamnade utlåningen i landstingets regi.

Utställningen har sammanställts av Långshyttekretsens nuvarande ordförande Margareta Dahlberg och Doris Nyberg. Det mesta av utställningsmaterialet har de hittat i Långshyttans kommunarkiv, men en del är från egna gömmor. Doris Nyberg har bidragit med sitt ransoneringskort på socker.

Doris Nyberg har varit med i föreningen sedan 1959, hon enrollerades i styrelsen med en gång och där har hon blivit kvar. Från den tiden minns hon insamlingarna till Holland och Polen. Men den händelse hon minns bäst är insamlingen efter tsunamikatastrofen i Thailand julen 2004.

– Ingen insamling har gått så bra som den. Vi stod med bössor vid ICA-butiken och folk som redan hade skänkt pengar via postgiro och i bössor i Hedemora skänkte ändå till oss också, berättar hon.

Nu på söndag den 18 mars, det datum då föreningen bildades, blir det en gudstjänst klockan 11.00 i Långshyttans kyrka. En sånggrupp från musikskolan sjunger under ledning av Eva Ahlin. Röda kors-kretsarna i Hedemora och Dala-Husby kommer att delta i uppvaktningen av jubilaren.

Utställningen i Bengtsgården pågår till den 6 april.

Mer läsning

Annons