Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag om trafikbuller kan fördröja bygge av höghus i Säter

En ny lag med bestämda bullergränser kan ställa till det för det planerade bygget av två höghus i Säter. Det kommunala bostadsbolaget tittar nu på alternativa husvarianter.

Annons

Planen är att bygga punkthus med åtta våningar i kvarteret Liljan. En tomt där växthuset JaHa står idag. Enligt planen ska bygget påbörjas under hösten 2017 och ge omkring 75 bostäder.

Punkthusen med åtta våningar planeras att byggas på marken bakom Willys, som syns högs upp upp i bild. Till höger i bild skymtar vegetationen kring Ljusterån.

Men det finns ett och annat hinder på vägen som kan fördröja bygget. Eftersom marken ligger alldeles i närheten av både riksväg 70 och järnvägen har frågan om bullernivåer blivit aktuell. En ny ljudlag säger att man får ha högst 55 decibel mot fasad. Ljudstyrkan mäts genom en datasimulering där man tar hänsyn till mängden bil- och tågtrafik, samt avståndet till järnväg och väg.

– Vi har provat och det blir ett för högt värde på högsta våningarna, berättar Säterbostäders ordförande Torbjörn Orr.

Han påpekar noggrant att lagen och värdena handlar om ljudet på utsidan av fasaden. Det vill säga ljud som "studsar" mot fasaderna.

– Det har ingenting att göra med ljuden inomhus. Men det är en lag som hindrar oss att bygga som vi vill. Det här är ett problem även för andra som vill bygga i tätort.

Höghusen kommer att synas tydligt från riksväg 70. Men närheten till vägen och järnvägen innebär också högre bullernivåer.

Nu har inte Säterbostäder för avsikt att låta problemen med bullernivåer hejda bygget av bostäder. Istället har man börjat titta på andra varianter av hus istället för de som var tänkta från början. En diskussion med leverantörer förs, berättar Torbjörn Orr.

– Det här behöver inte kullkasta planerna, men det kan fördröja dem. Kanske med ett halvår. Det är svårt att säga.

Säterbostäder har dock goda förhoppningar att slippa fördröjningen. Vilket också skulle behövas menar Torbjörn Orr.

– Är ju ett projekt på över 100 miljoner. Det behövs ju verkligen lägenheter. Det står över 500 i kö som vill ha lägenhet.

Mer läsning

Annons