Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kören sjunger fortfarande

/
  • Körövning. Två timmars sång med avbrott för fika, blev det i onsdags kväll i kyrkan. Än krävs en hel del finslipning förklarar sångarna. Det mesta hoppas de få bukt med under körlägret i Norberg i helgen.  Foto: Berit Zöllner
  • Still going strong. Bertil Elvås har sjungit i Skedvi-kyrkan sedan 40-talet och rösten är fantastiskt välbevarad enligt körmedlemmar.  Foto: Berit Zöllner
  • Leder kören. Bengt-Åke Lindén har samlat ihop kören något tidigare än vanlig i höst på grund av söndagens konsert.  Foto: Berit Zöllner
  • Körövning. Två timmars sång med avbrott för fika, blev det i onsdags kväll i kyrkan. Än krävs en hel del finslipning förklarar sångarna. Det mesta hoppas de få bukt med under körlägret i Norberg i helgen.  Foto: Berit Zöllner

Annons

Den 9 april 1927 gjorde Stora Skedvi kyrkokör sitt första framträdande. I dag finns ingen medlem kvar i kören, men Bertil Elvås har sjungit i kyrkan sedan 40-talet.

- Jag började i barnkören och sedan i kyrkokören 1952. Så var borta ett par år, bland annat när jag gjorde lumpen. Men sedan 1957 har jag sjungit regelbundet i kyrkokören, säger han.

Bertil sjunger bas - helst andra bas, eftersom hans egen stämma är djup. Den blandade kyrkokören ligger egentligen lite för högt för honom. Då är det "bekvämare" röstläge i Säters manskör där han också sjungit i 40 år.

Men det är lika roligt på båda håll. Dels med umgänget, som förstås varierat under de 55 år han varit med, dels med själva sjungandet.

Och att sjunga bas är lite av en sport anser han.

- Jag får nästan aldrig sjunga melodier. Bara någon liten strof emellanåt. Så jag kan inga melodier.

Men sjunga måste han - melodi eller icke melodi. Så sätter han sig framför pianot hemma - klinkar lite och tar ut sina stämmor.

- Bertil har en fantastiskt välbevarad röst för sin ålder, konstaterar Agneta Grummas som själv alltid sjungit i kör och är tillbaka i Stora Skedvi kyrkokör sedan 1993.

Stora Skedvi kyrkokör träffas en gång i veckan för att öva, med upphåll under sommaren.

- Vanligtvis börjar vi inte förrän i september, berättar körledare Bengt-Åke Lindén. Men eftersom vi ska ha konsert i kyrkan på söndag, tjuvstartar vi i år.

För total koncentration, åker 22 av de 25 körmedlemmarna till Norberg och Klackbergsgården för körläger fredag till lördag.

- Konsertens tonvikt ligger på sakral musik - gammalt och nytt. Men vi framför även populärmusik och några klassiska stycken.

Söndagens konsert i kyrkan startar 19.00 och varar i cirka en timme.

Eftersom kören firar 80-årsjubileum, blir det också extra mycket körmusik vid 1:a advent i år berättar Lindén.

- Vi är bara på planeringsstadiet ännu, men något speciellt blir det.

Mer läsning

Annons