Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben och kommunen som arbetsgivare debatterades

/
  • Från vänster, Göran Johansson (V), Abbe Ronsten (S), Ingemar Nygren (MP), Lotta Bergstrand (FP), Lars-Evert Dahlberg (KD), Marit Ragnarsson (C) och Tommy Andersson (M) deltog i debatten på måndagskvällen.  Foto: Roland Berg

Annons

- Vi måste var en attraktiv arbetsgivare, sade Abbe Ronsten (S) och pekade på vikten av att alla ska ha rätt till heltid.

Här var det lite delade meningar, om att alla ska ha rätt till heltid och möjlighet att gå ner i tid, eller om man inte ska spika fast rätten till heltid.

- Har vi till exempel behov av en stadsarkitekt på enbart halvtid ska vi inte behöva anställda en arkitekt på heltid, framhöll Lotta Bergstrand (FP).

Marit Ragnarsson (C) framförde att kommunen måste ha en strategi för hur man ska klara att ersätta de många som går i pension.

- Det är viktigt att vi rekryterar externt när vi anställer, att vi får folk med lite nytt synsätt, sade Ingemar Nygren (MP).

- Vi måste också titta på våra chefer, har vi inga bra chefer blir det ingen bra arbetssituation, sade Tommy Andersson (M).

Men det skulle ju inte bara handla om kommunala jobb.

- Jag vill lyfta fram alla småföretag vi har i kommunen. Vi säger att kommunen med sina cirka 800 anställda är den största arbetsgivaren, men vi ska komma ihåg att småföretagen i kommunen har sammanlagt 1 500 anställda, förklarade Lotta Bergstrand.

Att Säter är en kommun där många bor och pendlar till jobba i andra kommuner diskuterades det också omkring, ett faktum som kommer att bestå.

- Säter är en boendekommun och vi har inte muskler att ordna alla arbetstillfällen, sade Göran Johansson (V).

Flera andra ämnen kom sedan upp och bland annat om boende. Här pratades det mycket om boenden för äldre, om behovet av ökade platser i särskilt boende, om var dessa platser ska finnas, i Säter, Gustafs, Stora Skedvi eller i alla de tre kommundelarna.

Här framfördes från flera håll att särskilt boende ska finnas i alla kommundelar, något annat har aldrig sagts.

En förälder ställde frågor kring den samlade skoldagen och att barn fått längre skoldagar. Det här lede in på en debatt om skolan, om både skjutsar, lärartäthet och andra frågor.

Alla tycktes eniga om att dialogen med föräldrar och elever varit dålig inför att samlad skoldag infördes över hela kommunen, men stora förändringar av skolskjutsarna som följd. Men kommunen spar pengar som kan läggas på undervisningen i stället, framhöll flera talare.

Lars-Evert Dahlberg (KD) framhöll vikten av att det finns fungerande brukarråd där föräldrar kan vara med och säga sitt och påverka.

Diskussionsledare var Sofie Wiklund och debatten hölls i gamla matsalen i äldreboendet Fågelsången.

Arrangör var Kommunal Dalarna sektion 15 och LO Facket i Säter i samarbete med ABF och Hyresgästföreningen.

Mer läsning

Annons