Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen brist i närståendekontakt hos vårdgivare efter självmord

En patient som vårdades av allmänpsykiatrin i Säter tog sitt liv. Närstående lämnade klagomål, men Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har inte funnit någon brist i vårdgivarens kontakt med närstående.

Annons

Klagomålen från närstående handlade om flera frågor kring patientens diagnos. Det fanns en önskan om utbildning och anhörighetsstöd utifrån patientens sjukdom och agerande.

Det fanns även en önskan från närstående om att de borde ha fått vara mer involverade i vården runt patienten. De upplevelse att vården inte hjälpte och att patienten ”var lämnad åt sitt öde”.

Verksamhetschefen har gett en annan bild i sin redogörelse till Ivo. Enligt verksamhetschefen bad man aktivt om att få kontakta närstående, men periodvis ville patienten inte det. Verksamhetschefen berättade också att självmordsriskbedömningar gjordes i samband med permissioner och flera permissioner hade avslagits.

Ivo ger ingen kritik mot vårdgivaren eftersom de gjort bedömningen att det inte funnits någon brist i vårdgivarens kontakt med närstående.

Mer läsning

Annons