Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generationerna vallfärdar till bio på julafton i Säter

På Folkets hus i Säter håller man hårt på en smått unik tradition. Sedan 1989 går det att komma dit och se på bio. De som gick som barn då kommer med sina barn nu.

Annons

Den alldeles nya filmen Sing kommer att visas i Folkets hus på julafton. Det kommer att bli två visningar under morgon och förmiddag. Biljetterna säljs bara via förköp och det kommer att bli fullsatt enligt PeterTörnblom som driver Folkets hus.

– Det blir nästan 600 besökare. Vi har två visningar för att alla ska få plats.

Peter Törnblom berättar att den här typen av biovisningar på julafton är väldigt ovanliga.

– Jag tror att vi är nästan ensamma i hela Sverige om det. Att ha hållit på så länge är vi defintivt helt ensamma om. Det kommer föräldrar som själva kom som barn. Nu kommer de med sina barn. Även de som har flyttat till Borlänge kommer hit.

Peter Törnblom antyder också att den här traditionen har en tendens att bidra till mer julefrid. En klar majoritet av föräldrarna som kommer med sina barn är pappor.

– Mammorna är glada. De kan skicka iväg resten av familjen så de får julstöka ifred . Och glada pappor får åka hit med sina barn, säger han skämtsamt.

Förutom att det är just julafton skiljer sig visningarna också på några andra punkter. Det kommer inte att förekomma någon försäljning av popcorn och dricka till exempel. Men det kommer att delas ut godis till barnen.

– Det kommer att vara dragspelsgille och en tomte på plats som delar ut godiset. Vi ska göra det så trevligt som möjligt, säger Peter Törnblom.

Mer läsning

Annons