Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsrunda till åtta öppna gårdar

/
  • Doris. Grisen Doris är en av många djur som de som på söndag åker Gårdsrundan och kommer till Herrmanns i Gussarvshyttan i Stora Skedvi får träff.  Foto: Roland Berg
  • Bjuder in. Besök gårdarna i Gårdsrundan säger Christina Mårts, Ulf Torsell, Per-Åke Roslund, Helena Eriksson, Abbe Ronsten, Louise och Ingela Herrmann och grisen Doris, Rune Stornils, Karl-Erik Finnäs och Per Herrmann.  Foto: Roland Berg

Annons

I Säters kommun är lantbruket av stor betydelse. Här finns fortfarande bland annat många mjölkproducenter. Sett till enskild kommun har Säter den största invägningen av alla kommuner när det gäller mjölk till Milko.

Åtta gårdar i Gustafs och Stora Skedvi har öppet hus under Gårdsrundan och tar emot besökare. Här finns fyra mjölkgårdar med olika mjölkningssystem, Catarina sprätthönseri, Roslunds potatisgård, Forsa krav grisar med betande smågrisar och Sköns köttdjur.

Ulf Torsell, LRF Stora Skedvi, och Helena Eriksson, LRF Gustafs, leder projektet med Gårdsrundan som är ett treårigt projekt.

Idén om Gårdsrundan kom upp vid ett lunchmöte med företrädare för LRF-avdelningarna och kommunen och tillsammans med kommunens näringslivskontor harprojektet växt fram.

- Vi har nu 44 mjölkleverantörer till Milko från gårdar i Säters kommun, vilket kan jämföras med 30 i Hedemora kommun och 20 i Borlänge kommun, berättar Helena Eriksson, siffror som visar att lantbruket fortfarande lever i allra högsta grad i Säters kommun.

Visserligen har antalet mjölkgårdar minskat från 54 till 44 på tio år, men i stället har en del gårdar byggt ut och det finns idag flera gårdar som satsat i moderna mjölkningssystem och som även har folk anställda.

Gårdsrundan visar gårdar med olika inriktning och visar bredden av lantbruket inom Säters kommun.

- Det finns idag 274 lantbruksföretag inom Säters kommun och 17 procent av kommunens yrkesverksamma befolkning arbetar inom lantbruksföretag eller näringar som har direkt anknytning till dessa, berättar Ulf Torsell.

Att intresset ökar för varifrån livsmedlen kommer kan Rune Stornils vid Coop Konsum i Säter intyga.

Han berättar att affären sedan semestern skyltat lite annorlunda och lyft fram lokalt producerat, vilket gett en enorm försäljningsökning av just dessa produkter.

- Verkligt roligt att Gårdsrundan blir av. Av kommunens 11 000 invånare bor 6 000 på landsbygden och det är viktigt med aktiviteter även på landsbygden, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (s).

Gårdsrundan pågår klockan 11 till 17.

Fakta: Deltagare i Gårdsrundan

Brostugan, Gustafs: Modernt familjejordbruk med 65 mjölkkor och 70 ungdjur.

Borgs lantbruk, Gustafs. Mjölkproducent med 75 mjölkkor och 75 rekryteringsdjur.

Janpers, Stora Skedvi: Storskalig mjölkproduktion med 160 mjölkkor, 170 ungdjur och kalvar.

Sköns, Stora Skedvi. Köttproduktion med 150 tjurar, 30 köttkor med kalv, 30 höns och fyra hästar.

Herrmanns, Stora Skedvi: Här finns 40 kor, 40 får, 40 ungdjur, grisar, höns, gäss, häst, kalkon, getter, Highland Cattle, ankor, påfågel, kaniner, hund och katt. En naturslinga bland alla djuren.

Catarina sprätthönseri, Stora Skedvi: Här finns 1 500 höns, 20 nötdjur och 25 grisar.

Forsa gård, Stora Skedvi: 3 500 smågrisar per år föds upp för försäljning. Grisrace klockan 12.

Roslunds potatis, Stora Skedvi: Odlar potatis och spannmål. Halva arealen KRAV.

Jordbruksmuseet: Museet på Stora Skedvi hembygdsgård öppet.

Mer läsning

Annons