Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kamp mot klockan

/
  • Lukt. Trots att man är djupt ner i grusåsen luktar det fortfarande lösningsmedel.
  • Skopa. Tusentals skopor förgiftade grusmassor lyfts upp ur den djupa grusåsen.
  • Djupt. Saneringsarbetet går allt djupare och skapar en allt större krater.
  • Maskiner. Det krävdes två grävmaskiner igår för att lyfta upp de giftiga grusmassorna i två steg för att sedan skickas iväg till Säters före detta soptipp där det deponeras tillfälligt.

Annons

Det är enorma grusmassor som fraktas bort till den tillfälliga deponin på Säters gamla soptipp. Cirka 1 500 kubikmeter grusmassor har hittills grävts upp av de två grävmaskinerna. Man är så djupt nere i grusåsen att det krävs två grävmaskiner för att lyfta upp grusmassmorna i två steg.

- Det luktar fortfarande lösningsmedel, konstaterar grävmaskinisten som kör maskinen längst ner i den enorma kratern.

Miljökontorets Ulf Lundgren går fram och tar en näve grus i handen och konstaterar lukten av lösningsmedel. Han har ansvaret för att saneringsarbetet går rätt till och att de maskiner som behövs kommer på plats- det är bråttom. Hittills har man haft torrt och vackert väder vilket stoppat upp tillrinningen till en del av lösningsmedel ner i grundvattnet.

Man vet inte ännu vilken typ av lösningsmedel som har dumpats i området. Polisens första prov väntas inte vara klar förrän om en vecka. Det gäller även de vattenprover som Säters kommun tog igår på grundvattnet.

Mer läsning

Annons