Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyhålet blev en fin park

/
  • Fylldes igen. Dyhålet fylldes igen med sten från rivna vårdbyggnader på Säters sjukhus. De stod det att läsa om i Säters Tidning den 28 maj 1957.
  • Blev park. För 50 år sedan började arbetet med att göra en park vid sjön Ljustern intill där Prästgärdsskolan ligger idag. Här var det dessförinnan bara ett dyhål.

Annons

I Säters Tidning den 28 maj 1957 fanns rubriken "Nedrivna sjukhuspvailjonger blir underlag för Ljusternpark".

Vårdavdelningarna 4:a och 5:a på Säters sjukhus, de så kallade oroliga intagningsavdelningarna, hade rivits för att ge plats för nybygge av två nya vårdavdelningar. Patienterna flyttades till två andra vårdavdelningar som tidigare inrymde lugna avdelningar. Därifrån hade patienterna fått flytta till två nybyggda vårdavdelningar.

Massor från de rivna byggnaderna kördes till området mellan Prästkällan och stadslandet för att fylla igen dyhålet. Det beräknades att det skulle gå åt cirka 2 000 kubikmeter sten.

Ovanpå stenmassorna ska det läggas annan fyllning och överst ett lager med matjord, stod att läsa i tidningen.

Tegel från de rivna vårdbyggnaderna kördes till Bispberg och krossades och tegelmjölet användes till löparbanor på Säters nya idrottsplats som var på väg att byggas och som invigdes i juli 1957.

Idag är parkområdet vid Prästkällan, eller Hundbadet som det ofta kallas, ett välbesökt område sommartid. Här finns några gungor och soliga sommardagar brukar många ta tillfället att använda området för att sola eller bara njuta eller slappa i största allmänhet

Mer läsning

Annons