Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dieseltjuv slipper fängelse

Annons

Bensinbolaget Preem petroleum AB, reagerade över ett onormalt högt svinn av diesel vid två stationer. En i Säter och en i Fagersta.

På bolaget började man granska listor över tankningar. Misstankarna riktades snart mot en 44-årig man som hade tankkort hos Preem.

Stationen i Fagersta sattes under bevakning. Den 13 februari dök 44-åringen upp med sin van. Efter att han tankat i åtta minuter, gjordes tillslaget. Det visade sig att han stoppat pumpens räkneverk med en skruvmejsel.

Under ett års tid hade 44-åringen stulit minst 10 000 liter diesel från stationen i Säter - där räckte det med ett finger för att stoppa räkneverket - och 18 000 liter i Fagersta.

Meddelanden som "dieselbet" på 44-åringens kontoutdrag, antydde att han sålt bränslet vidare.

Under utredningen hittades avslöjande sms-meddelanden i 44-åringens mobiltelefon. "Halo, har du diesel till salu? skulle behöva en skvätt idag", "Du kan väl ringa om du kan. Göran vill tanka", stod det.

Själv hävdade 44-åringen att han fått pengar genom att sälja bilar och bildelar.

Västmanlands tingsrätt dömde 44-åringen till 16 månaders fängelse för grovt bedrägeri. Han blev också skadeståndsskyldig och dömdes att betala 280 000 kronor till Preem för den stulna dieseln.

Men nu har Svea hovrätt ändrat 44-åringens dom, efter ett intyg om att han lider av psykiska besvär. Där framgår också att han genomgår rehabilitering.

Hovrätten anser att 44-åringen är i behov av såväl övervakning som vård. Straffet sänks därför till tre månaders fängelse. Men den tiden har han redan suttit av under tiden i häktet.

44-åringen får fortsättningsvis skyddstillsyn och måste även genomgå den psykiatriska vård, som frivården bestämmer.

Skadeståndet till Preem på 280 000 kronor står fast.

Mer läsning

Annons