Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om handlingsplan mot våldsbejakande extremism tog en vändning efter debatt

Den lokala handlingsplanen mot våldsbejakande extremism skulle smidigt klubbas igenom i torsdagens kommunfullmäktige. Men beslutet tog en liten vändning efter en debatt kring vad som skulle stå med i handlingsplanen.

Annons

En punkt som var en nagel i ögat för till exempel Malin Hedlund (M) var att det i handlingsplanen inte någonstans framgick att frågan från början lyftes från oppositionen. Hon yrkade därför på att det skulle skrivas in. Vilket hon också fick igenom.

AnnBritt Grünewald (S) å sin sida tyckte att det i planen saknades uppgifter om hur man skulle arbeta med hedersrelaterat våld. Det borde skrivas in menade hon. Efter det uttryckte olika partiföreträdare bestämda åsikter i frågan.

AnnBritt Grünewalds partikollega Mats Nilsson (S) gick emot henne och menade att det hon tog upp inte hörde ihop med frågan. Han fick stöd av Sten-Olof Eklund (V) som bestämt hävdade att hedersvåld inte är kulturellt betingat. Däremot tyckte Sverigedemokraternas Jenny Nordahl att hedersvåld är kulturellt betingat och därför tyckte hon att det hörde hemma i handlingsplanen.

AnnBritt Grünewald (S) skapade debatt kring handlingsplanen mot våldsbejakande extremism under kommunfullmäktigesammanträdet.

Resultatet av debatten blev att AnnBritt Grünewald istället föreslog en separat handlingsplan för arbete mot hedersrelaterat våld. För det förslaget fick hon stöd i församlingen.

Enligt henne är det viktigt att lyfta fram hedersrelaterat våld vilket hon förtydligar när tidningen når henne i efterhand på telefon.

– Det drabbar ju flickor och kvinnor i hela världen som har patriarkala strukturer. Män fostras till att vara det överordnade könet. Kvinnor får inte umgås med vem de vill. Det finns hur mycket forskning som helst som visar det. Vi har ett kommunalt ansvar att attackera såna miljöer. Det får inte fortsätta.

Mer läsning

Annons