Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banvallen i Säter förstärks för att den inte ska flytta på sig

Banvallen för järnvägen genom centrala Säter behöver förstärkas för att inte flytta på sig när temperaturen skiftar. Därför pågår nu ett arbete fram till 31 mars.

Annons

Sträckan som det nu arbetas med är i behov av förstärkning. Orsaken är att banvallen riskerar att röra på sig på grund av skiftningar i temperaturen. Framför allt handlar det om att förbättra avrinningen

– Järnvägen genom Säter har funnits väldigt länge. Vid förra sekelskiftet las den på en sandbank. Det är ingen höjdare, säger Bengt Olsson, presschef på trafikverket.

Järnvägsbanvallen genom Säter förstärks med hjälp av makadam.

Att förbättra avrinningen är, enligt Bengt Olsson, viktigt när det skiftar i temperaturerna.

– Det blir starka krafter när det samlas vatten, som förskjuter banvallen.

Nu kommer den så kallade banvallskroppen göra stadig genom att fyllas med makadam.

Arbetet med att förstärka järnvägsbanvallen i Säter utförs tätt intill riksväg 70. En rad med så kallade betonggråsuggor har ställts upp för att göra arbetet och trafiken säkrare.

Enligt Bengt Olsson ska arbetet inte störa intilligande trafik nämnvärt. Det är planerat och anpassat i förhållande till tågtrafiken. Så kallade betonggråsuggor har ställts intill riksväg 70.

– Suggorna är till för att hålla avståndet så att det går att jobba säkert. De drar automatiskt ner farten och det är viktigt.

Mer läsning

Annons