Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra steget i handelsutredningen

/
  • Handelsstråk. Att få fram bra handelsstråk ingår i andra etappen av den stora handelsutredningen i Säter. Här kring Salutorget finns ett naturligt handelscentrum.  Foto: Roland Berg
  • Storgatan. Vad det blir för verksamhet som flyttar in i hörnet Storgatan-Åsgränd blir viktigt för handeln kring Rådhustorget. Den nuvarande tygaffären upphör.  Foto: Roland Berg

Annons

Den första delen av utredningen, en nulägesbeskrivning, stod klar i maj. Med utgångspunkt från en enkät till köpmän och näringsidkare, samt intervjuer med 300 besökare i Säters centrum gavs en bild hur handeln idag ser ut och vilken uppfattning besökarna har om vad som är bra och dåligt, vad som finns och vad som saknas.

I intervjuerna med besökare framkom till exempel att 39 procent av besökarna promenerar till centrum, 75 procent av besökarna tycker att butikerna är välskötta, 90 procent av besökarna tycker att de får god service och att nästa alla tillfrågade saknar något i Säters centrum. De flesta vill ha en skobutik, därefter står flera klädbutiker högst på önskelistan.

Vad blir nästa steg?

Arbetsgruppen, bestående av politiker och anställda på kommunen, samt företrädare för köpmän och fastighetsägare i centrum, hade möte i torsdags och diskuterade utredningens fortsättning, berättar Linda Nilsson.

Etapp två i utredning handlar om affärsidé, strategi och vilken typ av verksamheter som bör finnas i centrum. Den ska vara klar till oktober. I etappen ingår studiebesök i Åmål och Tidaholm, två städer liknande Säter

En vikig sak för att ge ett bra utbud är att få fler klädaffärer. Annars åker folk till andra orter och handlar kläder och handlar då även annat.

Det är också viktigt att vi tittar på de generationsväxlingar som kommer, att det finns yngre som är beredda att driva affär i Säter när äldre handlar går i pension, säger Linda Nilsson.

Att hitta de rätta handelsstråken i centrum, där det bland annat ingår att knyta ihop de båda torgen Salutorget och Rådhustorget, ingår i arbetet.

Linda Nilsson säger att det kan behöva ske viss omflyttning av affärer för att få till bra handelsstråk.

En aktuell fråga här blir vad som händer kring Rådhustorget när nu en affär upphör, tygaffären. Här är det viktigt att det kommer in en affär med dragningskraft.

För tillfället finns även en del andra lediga lokaler, eller lokaler som blir lediga, i Säters centrala delar som passar för handel. Det lär inte dröja länge förrän Kassaservice vid Torggata stänger och där blir det då en bra affärslokal ledig.

Mer läsning

Annons