Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aino skrev sin mammas historia

/
  • Erkänd. Aino Trosell föddes 1949 och debuterade som författare 1978 och har sedan dess gett ut 18 böcker.

Annons

I dag måndag är det Världsbokdagen och för att fira det bjöds författaren och Malungsbon Aino Trosell till Säter för att berätta om sitt arbete.

Aino Trosell är engagerad i kvinnofrågor och menar att hon är den första generationen kvinnor som fått uttrycka sig litterärt utan att försumma barnen.

- Och det på grund av det som kallas barnomsorg, säger hon.

Aino Trosell debuterade redan 1978 med romanen Socialsvängen, men det var år 2000 som hon utsågs som deckarförfattare. Då kom Om hjärtat ännu slår, den första berättelsen om Siv Dahlin.

Men Aino Trosell följde inte riktigt mönstret. Hon fick dock lära sig att tre punkter är viktiga vid skrivandet av en deckare. Den första är att platsen ska vara en storstad där det är troligt att mord förekommer, den andra är att huvudpersonen ska ha ett yrke som kan ha anknytning till brott som polis, journalist eller jurist, och den tredje är att huvudpersonen ska vara finkulturell och tycka om konst, vin eller opera.

- Jag gjorde precis tvärtom. Siv Dahlin är en antihjältinna, hon flyttar till glesbygd efter en skilsmässa, jobbar som städerska och inom hemtjänsten och gillar inte finkultur. Jag ville ha en kvinna ur folkdjupet.

Ytterligare två kriminalromaner om Siv Dahlin har getts ut och Aino Trosell beskriver henne som en arbetskamrat.

Efter deckarna om Siv började Aino Trosell att tänka på sin mamma som avled då Aino var blott 17 år gammal.

- Hon knackade på inom mig och ville att jag skulle berätta hennes historia. Tack vare att en kusin till mig släktforskat kunde jag sätta igång och skriva en kvinnohistoria om fem generationer. Det börjar med min mormorsmor och slutar med min dotter.

Titeln blev En gränslös kärlekshistoria och Aino beskriver den som en blandning mellan dokumentär och roman.

Det är en spännande historia om hur det var att vara ung kvinna på landsbygden i Norge och Sverige i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet. Ofta var det hårt arbete som piga och giftermål som inte alltid var av kärlek. Det fanns änglamakerskor och fattigdom.

- Det är en fläta kvinnoöden, om kvinnors olika sätt att kämpa. Men jag ser inga offer, säger Aino Trosell.

I En gränslös kärlekshistoria berättas det även om hur det gick till när författaren, det vill säga Aino själv, fick sitt namn. På dopet hade föräldrarna ännu inte bestämt något namn på flickebarnet och prästen bad dem att skynda på lite.

- Pappa föreslog Anna-Stina som en sammanslagning av min mormor och min farmors namn, men det var redan upptaget av en kusin. Då fick det bli Aino Kristina, som de tyckte lät ungefär lika, berättar Aino och skrattar.

Fakta: Världsbokdagen

I år fyller Världsbokdagen tolv år. Det var Unescos generalkonferens 1995 som beslutade att 23 april skulle bli hela världens festdag där man firar böcker, författare, läsning och värnar upphovsrätt och människors fria tillgång till information!

I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans dag den 23 april genom att ge rosor och böcker i gåva till dem man tycker om.

Dagen uppmärksammas på många olika sätt runt världen; bokmarknader, högläsning, frimärken med bokmotiv med mera.

Källa: www.varldsbokdagen.nu

Mer läsning

Annons