Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter ser över behov för särskilt boende

Annons

-Vi kan då inte erbjuda platser i korttidsboende i den utsträckning som vi skulle vilja göra, fortsätter han.

I januari ska behovet av platser redovisas vid nämndens sammanträde.

Nämnden fick i slutskedet av budgetarbetet inför 2006 ett tillskott på 2,1 miljoner kronor för att kunna behålla ett antal platser inom särskilt boende på Fågelsången i Säter, som egentligen skulle ha tagits bort.

Genom pengarna ska även två nya platser i korttidsboende kunna skapas, en ökning från 14 till 16.

Men till några ytterligare platser utöver dessa finns det inte pengar i budgeten.

Frågan kom upp vid onsdagens möte i nämnden i anslutning till budgetuppföljningen. Uppföljningen visar att nämnden i år håller sin budget och även ser ut att få ett visst överskott.

Ytterligare ett ärende vid sammanträdet berörde boende för äldre. Det gäller mätning och analys av vårdtyngd och bemanning inom särskilt boende för äldre.

Här har vi haft hjälp av en utomstående konsult och det är viktigt att mätningen sker av en neutral person. Här framgår att vi har tillräckligt med personal inom vår äldreomsorg och till och med ett visst överskott, säger Finnäs.

Det som konsulten pekat på är att ett än effektivare nyttjande av nattpersonal är möjligt.

Vi har många små enheter och med större enheter skulle vi kunna spara på nattpersonal. Men vi har inte för avsikt att skära ner på personal. Den effektivisering vi tittar på gäller lokaler, till exempel Smedjan som vi skulle kunna ta hem till Fågelsången, förklarar Finnäs.

Avtalet med Smedjans lokaler går ut 31 december 2007.

Finnäs ser två sidor av att ha lokaler på Skönvik, ett plus i samarbetet med landstinget genom tillgång på sjuksköterskor och rehabilitering, men å andra sidan att lokaler hyrs som egentligen inte behöver hyras. Plus att det finns egna samordningsvinster med att flytta Smedjan till Fågelsången.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons