Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter deltar i länssamordning av särskild kollektivtrafik

Annons

Säters kommun är beredd att delta i en samordning i länet om särskild kollektivtrafik. Det handlar om färdtjänst och sjukresor. Kommunstyrelsen har tillstyrkt förslaget, men det ska vidare till kommunfullmäktige för avgörande.

Under hösten förra året utredde Region Dalarna tillsammans med Dalatrafik och Landstinget Dalarna frågan om resesamordning. Förslaget innebär att kommuner och landsting tecknar ett samarbetsavtal för den särskilda kollektivtrafiken i Dalatrafiks regi.

För Säters kommun blir kostnaden drygt 100000 kronor per år i den gemensamma beställningscentralen, av totalkostnaden 5,8 miljoner kronor. Nu är det inte säkert att alla kommuner går med direkt och kommunernas avgifter har beräknats med utgångspunkt från att alla länets kommuner deltar.

-Blir det färre kommuner ökar ändå inte kostnaden för deltagande kommuner, den merkostnaden tar landstinget som ändå sänker sina kostnader mycket i förhållande till nuläget, berättar Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c).

I den gjorda utredningen framgår att erfarenheter från andra län, där samordning sker, är att kostnaden minskar med minst 15 procent för färdtjänsten. För Säters del handlar det då om minskade kostnader på omkring 300000 kronor.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons