Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS-strejk rycker närmare

Annons

Det blev på nytt nobben från facket i den pågående SAS-konflikten.

SAS hela inrikestrafik hotas att lamslås från fredag morgon och SJ sätter nu in extra vagnar.

Den varslade SAS-strejken rycker allt närmare. Och oavsett utgång gäller det för alla SAS-resenärer, i snitt omkring 20|000 under fredagen, att se sig om efter alternativ. SJ och bussbolagen är beredda.

Normalt sett är fredagstågen fullbokade så här dags.

Men detta gäller bara intercitytågen, inte X|2000-tågen.

På Swebus har man beredskap. Fler bussar kan sättas in med kort varsel.

Med det är inte helt kört för flyget än. Medlarna kan fortfarande hinna med att sy ihop en lösning som fack och företag kan anta.

På SAS jobbas det nu febrilt med förberedelser för det värsta.

Inrikesflyget kommer att stå helt stilla och även stora delar av Europatrafiken om strejken blir ett faktum. SAS kommer dock att kunna fortsätta att flyga till USA och Kina samt även till London.

Bakgrunden till den uppkomna konflikten mellan SAS och HTF är fackförbundets krav på bättre arbetstider och schemaläggning. HTF:s nej till medlarnas slutbud handlar inte om den erbjudna lönen.

Electrolux koncernchef Hans Stråberg hotade i dag med att hans företag kommer att sluta flyga med SAS om det blir strejk.

Senare på dagen kom ett liknande besked från telekombolaget Ericsson som överväger att byta flygbolag om strejken på SAS bryter ut på fredag. Telekombolaget är enligt egen utsago SAS näst största kund.

TT

Mer läsning

Annons