Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS ställer in all trafik i morgon

Annons

SAS Sverige ställer in all trafik i morgon förutom tidigare meddelade undantag, uppger bolaget.

Klockan 10 lade facket HTF ett bud i konflikten med SAS, men det är oklart vad det innehåller.

Strejken bland kabinpersonalen beräknas bryta ut klockan fem i morgon bitti.

SAS Sverige ställer in all trafik i morgon förutom tidigare meddelade undantag, säger bolaget i ett pressmeddelande.

"Efter nattens resultatlösa förhandlingar tvingas SAS Sverige ställa in all trafik fredag den 25 maj, skriver SAS

"Vi ber alla våra kunder om ursäkt för de konsekvenser HTF/SCCAs strejkvarsel innebär", säger Anders Ehrling, VD i SAS Sverige i pressmeddelandet.

Enligt SAS fortsätter förhandlingarna men beslutet att ställa in fredagstrafiken har man tvingats fatta för att inte riskera att bokade passagerare fastnar på en flygplats. Beslut om lördagstrafiken fattar bolaget i morgon förmiddag.

Klockan 10 lade HTF:s delegation ett bud, enligt förbundets pressekreterare Maria Mirsch. Hon vet inte vad det innehåller eller om det är förknippat med någon tidsfrist.

Men någon tid för nästa möte mellan parterna, som nu förhandlar utan medlare, ska dock inte vara utsatt ännu.

SAS förhandlingsdelegation vilar dock inte. Enligt Ulrika Fager, pressansvarig hos SAS Sverige, fortsätter den sin analys och sina förberedelser inför nästa träff.

TT: Sker förhandlingarna direkt mellan SAS och HTF eller med medlarnas hjälp?

Inrikesflyget kommer att stå helt stilla och även stora delar av Europatrafiken om HTF:s varslade strejk som omfattar 800 kabinanställda blir ett faktum. Ett undantag i Europatrafiken är flyg till London City som flygs av personal från Transwede.

TT: Har många passagerare hört av sig?

I Dagens Industri säger SAS koncernchef Mats Jansson att det som nu händer är att likna vid en existensiell kris för bolaget och att han är bestört över att SAS är på väg in i den tredje strejken, sedan han tillträdde som vd för fem månader sedan.

Enligt Jansson har det utvecklats en strejkkultur inom flygbolaget.

Med adress till facken säger Mats Jansson att SAS agerar på en marknad med fri konkurrens och att man inte kan drömma sig tillbaka.

SJ har liksom under gårdagen upplevt ett betydligt större tryck än vanligt från människor som vill försäkra sig om att komma fram även om flygstrejken blir ett faktum.

Det har gjort att tågen i princip är fullsatta. X|2000-avgångar under morgnar och eftermiddagar brukar bli det, men nu är vanliga tåg också fullspikade, trots att SJ förlängt många tåg med extra vagnar.

Till och med nattågen till och från Göteborg och Malmö började i dag fyllas upp.

TT

Mer läsning

Annons