Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS riskerar nya konflikter

Annons

Knappt har de kabinanställdas strejk på SAS blåsts av förrän det uppstått nya konflikthot mot bolaget.

Både Transport och piloterna flaggar för tuffa förhandlingar framöver.

Flygstrejken är över, och från och med i morgon räknar SAS Sverige med att ha luft under vingarna. Men det finns risk för nya konflikter med andra fackförbund som ligger i förhandling med det sargade SAS. Enligt Transportarbetareförbundets ordförande, Per Winberg, kan en ny konflikt bli aktuell vid de stundande förhandlingarna av ett nytt avtal för tekniker, mekaniker och lastare.

SAS vd Anders Ehrling uppskattar strejkkostnaden för SAS Sverige till 80_100 miljoner kronor plus förlorad goodwill som han inte har satt något pris på. Efter fem dagars strejk och arbete "dygnet runt i tio dagar" för att nå en överenskommelse var han rödögd, men ansåg ändå att konflikten varit värd sitt pris.

HTF:s vice ordförande Cecilia Fahlberg tycker det är en bra överenskommelse som båda parter kommer att kunna leva med.

Även om strejken är slut väntar nu ett hårt paket från SAS-ledningen. Om några veckor presenteras innehållet i strategiplanen fram till 2011, och enligt bedömare som TT talat med blir det en svårsmält karamell för personalen.

Även piloterna och markpersonalen inom SAS har inlett sina förhandlingar. Jan Stussare, ordförande i Svenska Pilotföreningens SAS-sektion, säger till TT att pilotfacket inte tänker sänka sina krav i kommande förhandlingar men att man kommer ta hänsyn till den hårda konkurrensen på flygmarknaden.

TT

Mer läsning

Annons