Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskolans framtid oviss

Annons

Som ett led i att spara pengar har bildningsnämnden i Leksand haft planer på att som man säger "ta hem" all särskoleundervisning.

Det vill säga lösa utbildningen på hemmplan i stället för att skicka elever till särskolorna i Rättvik och Borlänge, något som kostar cirka 300000 kronor per elev och läsår.

En utredning om särskolan gjordes till bildningsnämndens sammanträde i januari, men den behövde kompletteras och när den reviderade upplagan presenterades vid senaste sammanträdet visade det sig att det saknas lokala måldokument för verksamheten.

- Det är en brist att vi hittills endast har använt oss av de nationella riktlinjerna, säger bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs (c).

- Innan vi kan gå vidare i frågan måste sådana tas fram.

Vid sammanträdet kom också fram att flera av politikerna i nämnden är mycket tveksamma till om det verkligen skulle bli en besparing att själva ansvara för all särskoleverksamhet.

Bland annat skulle det innebära särskola även på gymnasienivå vilket inte finns i Leksand i dag.

- För att få svar på alla frågor kommer nämnden att under våren ta en halvdag när vi går igenom allt som har med särskolan att göra, fortsätter Swedhs.

Om beslutet blir att ni ska "ta hem" särskolan - vad händer då med eleverna som redan går i Rättvik och Borlänge?

- De får gå kvar där om de vill. Ingen ska tvångsflyttas, men de ska kunna välja utbildningen i Leksand om de vill det.

Gäller den valfriheten även de särskoleelever som inte valt att utbilda sig i en annan kommun?

- Det vet jag inte i dag. Det är det som det lokala måldokumentet bland annat måste reda ut.

Vid sammanträdet i onsdags gav dock bildningsnämnden klartecken till att den särskoleverksamhet som finns i Leksand i dag får börja jobba med så kallade resursteam och ha en specialpedagog som ansvarar för kvalitetsutveckling.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons