Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskilt boende ska prioriteras

Annons

Förlåt! Antingen är jag inte tillräckligt skärpt, eller så försöker vissa politiker i Säter att slå blå dunster i oss alla andra.

Anledningen är att kommunalrådet Sven-Gunnar Håkansson i sin krönika 2006-01-30 skriftligen poängterade att en plats i särskilt boende kostade cirka 600000 kronor per år och en hemtjänstplats cirka 200000 kronor.

Detta innebär enligt mitt räknesätt att en plats i särskilt boende kostar kommunen cirka 50000 kronor per månad och en hemtjänstplats 16667 kronor per månad.

Vid sista fullmäktigesammanträdet beslöts, att den gemensamma nämnden för vård och omsorg, skulle få 882000 kronor mot sökta 1,7 miljoner för att utöka platserna för särskilt boende.

Ordförande i gemensamma nämnden, tillika centerpartiets kommunalrådskandidat Karl-Erik Finnäs, framhåller i denna tidning 2006-06-05 att dessa 882000 kronor räcker till åtta platser från september månad.

Enligt mitt räknesätt räcker det endast till fyra platser från september månad och året ut. Men det kanske finns andra sätt att räkna, som jag inte lärt mig?

Det blir väl ytterligare personalminskningar eller annan försämrad service? Kanske det blir fler som är medicinskt färdigbehandlade och som måste ligga kvar på lasarettet i Falun eller Borlänge sjukhus och som kommunen får betala vårdavgift på 3000 kronor per dygn för?

Vi vet att kommunens ekonomi är i balans och att det har varit överskott i kommunens kassakista under de sista tre åren. Då anser jag att boende för alla som är i behov av detta måste tillgodoses. Och då måste man bortse från vissa principfrågor - som inom vissa partier går före allt annat.

Jag blir kusligt rädd och förstår inte varför PRO, SPF eller anhöriga inte högljutt har protesterat, när man får ta del av uppgifterna att personer i särskilt boende, som är 80 år och äldre, från 1998 till 2005, har minskat i kommunen från 26 till 11 platser.

I stället för att utveckla boendet har kommunen avvecklat. Sorgligt men sant! Säter har dragit ned mest platser i hela länet. (Källa: Sveriges kommuner och landsting).

Kan företrädarna för majoritetspartierna i kommunen sova gott?

Som folkpartikandidat, och om jag blir invald i fullmäktige, kommer jag att bland annat att lägga ned min energi på att vi seniorer har tillgång till våra nödvändiga behov, oavsett om detta nu gäller hushållsnära tjänster, vård- och omsorgstjänster, särskilt boende, korttidsboende, äldreboende, med mera.

Och jag är inte heller främmande för att andra än kommunen ska tillhandahålla dessa tjänster. Alternativa huvudmän och driftformer bör prövas.

LARS GABRIELSSON

Mer läsning

Annons