Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy vill skjuta på Kosovobeslut

Annons

Frankrike vill skjuta upp omröstningen i FN om Kosovos framtid.

Ryssland ska ges mer tid att inse att Kosovo måste lösgöras från Serbien.

En diplomat från en av delegationerna sade, enligt nyhetsbyrån Reuters, att G8-länderna är överens om att skjuta på omröstningen en tid. Omröstningen om den resolution som stakar ut Kosovos väg mot en eventuell självständighet skulle ha tagits upp mycket snart.

Kosovo är en serbisk provins, men har förvaltats av FN sedan 1999. Detta efter att Nato ingripit mot strider där serbiska trupper dödade tusentals kosovoalbaner.

I vintras föreslog FN-medlaren Martti Ahtisaari övervakad självständighet. Men Serbien har hittills vägrat att acceptera något sådant och Ryssland, som har en av de fem permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd, säger att man inte går med på något som Serbien är emot.

Den nye franske presidentens förslag är att ge Ryssland, och Serbien, ett halvår för att begrunda det oundvikliga.

Under halvåret skulle nya samtal föras för att hitta lösningar som bättre skulle accepteras, men om ingen framgång nås är det Ahtisaaris förslag som ska gälla, enligt Sarkozy.

Bland G8-länderna finns fyra av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet: Frankrike, Storbritannien, USA och Ryssland. Den femte är Kina, vars president ansluter till G8-mötet på dess avslutande dag, fredag.

En talesman för kosovoalbanerna, Veton Surroi, sade på torsdagen att Kosovo inte accepterar ännu ett uppskjutande av avgörandet om provinsens framtid. Då förklarar vi oss självständiga på egen hand, sade han och krävde att säkerhetsrådet ska gå vidare med omröstningen, oavsett hot om ryskt veto.

Av de två miljoner invånarna i provinsen är 90 procent etniska albaner.

TT

Mer läsning

Annons